Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

A korai alkoholfogyasztás okai

drinking_teen.jpgAzok a gyerekek, akik elszenvedik szüleik válását, bántalmazást, vagy más nehézségen mennek keresztül, nagyobb eséllyel nyúlnak az alkoholhoz már fiatal korukban - mutatta ki egy amerikai tanulmány. Csaknem 3 600 18 és 39 év közötti amerikai fiatalt vizsgáltak meg, és azt találták, hogy akik bizonyos negatív élményeken estek át gyermekkorukban, nagyobb valószínűséggel kezdtek inni már 15 éves koruk előtt.

Ezek az élmények lehetnek: bántalmazás, szexuális zaklatás, mentálisan beteg családtag, droghasználat a családban, válás vagy különélés.

A Pediatrics folyóiratban megjelent eredmények alátámasztják azt, hogy a negatív gyermekkori élmények kapcsolatban állnak az alkoholfogyasztás korai megkezdésével. Az újdonság az, hogy speciális körülményeket jelölnek meg, amelyek különösen nagy problémát jelenthetnek, -állítják a kutatók, akik a Bostoni Egyetem Népegészségügyi Karának munkatársa, Dr. Emily F. Rothman vezetésével dolgoztak.

Felfedezték, hogy azok a felnőttek, akik a fent említett öt esemény közül legalább az egyiken átestek gyermekkorukban, azok nem csak hogy korábban kezdtek inni társaiknál, de különösen problémamegoldás céljából nyúlnak az italhoz. Ez a jelenség egy életre meghatározhatja az egyén ivási szokásait, növelheti a későbbi esetleges alkoholizmus kialakulásának esélyeit.

A tanulmányban szerepelt az amerikai felnőttek nemzeti szinten reprezentatív mintája, akik korábban, vagy jelenleg is fogyasztanak alkoholt. Kikérdezték őket a gyermekkori élményeikről, hogy mikor fogyasztottak először alkoholt, és hogy az első évben miért ittak. A válaszadók kétharmada legalább egy negatív élménnyel szembesült. Ezek közül csak öt eseményről bizonyosodott be, hogy kapcsolatban áll a korai alkoholfogyasztással.

Legtöbbször a bántalmazás szerepelt a kiváltó okok között, mely 3-4-szeres kockázati tényezőt jelentett. A mentálisan beteg vagy drogfogyasztó családtag megkétszerezte az esélyeket a korai alkoholfogyasztásra. Az elvált vagy külön élő szülők gyermekei 70 %-kal nagyobb eséllyel váltak korán alkoholfogyasztókká, mint azok, akik teljes családban nevelkedtek.


Ennek ellenére a kutatók elmondták, az eredmények nem jelentik azt, hogy minden egyes gyermek, aki hasonló megpróbáltatásokon esik át, az alkoholba fogja fojtani problémáit. Az egyik ok, amiért korán az alkoholhoz menekülnek, az a felnőtt felügyelet hiánya. Például a mentálisan beteg szülő képtelen arra, hogy megfelelően ellenőrizze gyermekét.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alkohol  bántalmazás  gyerek  inni 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!