Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Huba napja van. Holnap István napja lesz.
A+ A A-

A kannabisz agykárosító hatásairól

cannabis.jpgA marihuána fogyasztása hoszú távon az agy bizonyos részeinek zsugorodását eredményezi. Elsősorban az érzelmekért és a memóriáért felelős agyterületek károsodnak, mutatta ki egy nemrégiben publikált ausztrál tanulmány. A vizsgálat során 15 olyan férfi agyáról készítettek felvételt, akik több, mint tíz éve napi legalább öt joint marihuánát szívnak (egyéb kábítószert pedig nem fogyasztanak).

A szakemberek jelentős strukturális elváltozásokat mutattak ki bennük, a füvet nem fogyasztókhoz képest.

„Ezek az eredmények, magukért beszélnek, megcáfolják azt a széleskörben elterjedt tévhitet, hogy a kannabisz-fogyasztás nem hat az agyra” – mondta Dr. Murat Yucel, a melbourne-i Neuropszichiátriai Központban zajló kutatás vezetője. „A neurotoxikus hatások nagy mennyiségű marijuana fogyasztásával kerülnek előtérbe.”

A kannabiszfogyasztás kapcsán két agyterület kóros elváltozását fedezték fel

Az egyik, a hippocampus, mely az érzelmek kifejezéséért és az emlékezeti funkciókért felelős terület, ennek térfogata 12 százalékos csökkenést mutatott. A másik érintett agyterület az úgynevezett amygdala, mely a félelem és az agresszív viselkedés centruma, mérete 7 százalékkal lett kisebb.

„Továbbá, egyéb enyhe pszichiátriai kórállapotok is megfigyelhetőek a vizsgált kábítószerélvezők között. Ezek az eltérések azonban enyhébbek voltak, mint ami a diagnózishoz szükséges lett volna” – mondta Dr. Yucel. A szakemberek azt is megfigyelték, hogy 15 szó felidézéséből álló memóriateszteken jelentős mértékben gyengébben teljesítettek, mint a kontroll személyek.

A cikk a reklám után folytatódik

Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a kannabisz-élvezők között 40 százalékkal nagyobb a rizikó, hogy skizofrénia alakuljon ki, a napi rendszerességgel szívott marihuána pedig kétszeresre emeli a rizikót. További vizsgálatok a tüdőrákkal, és a fogínyproblémákkal hozzák összefüggésbe a „könnyű drog” hosszú távú fogyasztását.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Cannabis  agy  kábítószer  károsít  marihuána 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!