Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Leszokott alkoholisták és a vallás

leszokott_alkoholistk_s_a_valls.jpgSok leszokott alkoholista fordul a lelki világ felé - ami a kutatók szerint segíthet a józanul maradásban.

"Miközben az emberek tényleges hite nem változik a leszokás alatt, a spirituális élmények mennyisége és a nyitottság a lelkiségre igenis változik. Ez a hatás független attól, hogy valaki tagja-e az Anonim Alkoholistáknak, amely önmagában is egy ilyen szellemiségű szervezet." - nyilatkozta Elizabeth A.R. Robinson, a Michigan Egyetem orvosi karának pszichiátria professzora, a szenvedélybetegségekkel foglalkozó kutató központ vezető kutatója.

A vizsgálatban 154 alkoholfüggő felnőtt vett részt, akik központ bejárós leszoktató programjára jelentkeztek. A kutatók 10 különböző szempontból értékelték a lelki életüket, felmérték az alkoholfogyasztásukat és az alkohollal kapcsolatos problémáikat, a vizsgálatba lépéskor és hat hónappal később.

A felmérték a résztvevők Istenről alkotott képét, hogy miként gyakorolják hitüket, imádkozással és templomba járással, véleményüket a megbocsátásról, a spirituális tapasztalataikról, miként használják a vallást és a lelkiséget nehéz élethelyzetekben, és a vallás egzisztenciális jelentését.

A hat hónap alatt sok résztvevő szignifikáns változást tapasztalt a lelkiséggel kapcsolatos kérdések kb. felében, úgymint a napi lelki tapasztalatok, a vallásgyakorlás, a megbocsátás, a problémákkal való megbirkózás és az életcél tekintetében. Az Istenben való hitben és alapvető vallási kérdésekben nem volt változás.

Az alkoholfogyasztás szignifikánsan csökkent a vizsgálat alatt, a résztvevők 72 százaléka nem esett vissza. A vizsgálat szerint azok, akiknek kifejezettebbé vált az életcélja, és fokozódott a lelki élete, kisebb eséllyel fogyasztott sok alkoholt. A lelkiség egyéb kifejezésmódjai nem álltak kapcsolatban a józanságra való képességgel. A kutatók szerint a vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a lelkiség segítséget jelenthet az alkohol elvonó kúrákban.

A vizsgálat eredményeit a Journal of Studies on Alcohol and Drugs márciusi számában közölték.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alkoholizmus  vallás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!