Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Rafael napja van. Holnap Alajos és Leila napja lesz.
A+ A A-

Segítség a dohányzásról leszokni akaróknak

Segítség a dohányzásról leszokni akaróknakMinden eddiginél hatásosabb gyógyszer segíti a dohányosokat a leszokásban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) már engedélyezte egy, a dohányzásról leszoktató receptköteles tabletta forgalmazását az Unió országaiban. Ezzel egy minden eddiginél hatásosabb, forradalmian új segítséghez jutottak a dohányzásról leszokni akarók.

Hogyan hat a dohányzás leszoktató gyógyszer?

A tabletta hatóanyaga az agyban lévő nikotinreceptorokhoz kapcsolódik, ezzel jelentősen csökkenti a dohányzás abbahagyása után jelentkező hiányérzet, illetve a megvonási tünetek kialakulását. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson egy újabb cigarettára.

A gyógyszer abban is segít, hogyha a páciens megtéved, és mégis rágyújt, akkor a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására dopamin szabaduljon fel. A dopamint a szakemberek örömanyagnak is nevezik. Dopamin szabadul fel az agyunkban, ha jutalmat kapunk, ha nagyon örülünk valaminek. Az új gyógyszert szedő páciensek viszont nem élik át a korábban tapasztalt nikotinörömöt, és nem esik nekik jól a rágyújtás.

A tabletta jó ideje hozzáférhető az Egyesült Államokban. Tudományos vizsgálatokban mintegy 4000 dohányos bevonásával, 52 héten át hasonlították össze a szer hatékonyságát és biztonságosságát az addig ismert leggyakrabban alkalmazott kezelésekkel.

A vizsgálat eredménye

A naponta kétszer adott gyógyszer segítségével négyszer többen voltak képesek leszokni a dohányzásról, mint a placebót szedők, és kétszer annyian, mint az addig leggyakrabban használt terápiát alkalmazók. A szakemberek megfigyelték azt is, hogy azok közül, akik a 12 hetes kezelés hatására felhagytak a dohányzással, többen maradtak tartósan "füstmentesek" abban az esetben, ha a terápiát egy újabb 12 hetes gyógyszerszedéssel erősítették meg.

A terápia során a leggyakoribb panasz a hányinger volt, amely általában enyhe vagy mérsékelt fokú volt, és a kezelés ideje alatt egyre kevésbé jelentkezett. A vizsgálatban résztvevők közül a mellékhatások miatt mindössze 3%-kal többen szakították meg a gyógyszer szedését, mint a placebót kapók közül.

A dohányosok többsége szívesen hagyna fel szenvedélyével, ha tudna

Pusztán akaraterővel alig 3-5 százalékuk képes végleg lemondani a cigarettáról. Sem a különböző homeopátiás, illetve nikotinpótló készítmények, sem a pszichiátriában használatos gyógyszerek, sem pedig a különféle biofizikai módszerek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Most az új hatóanyaggal egy bizonyítottan hatásos gyógyszer került az orvosok kezébe a dohányzás elleni küzdelemben. A gyógyszer már a magyar gyógyszertárakban is kapható, azonban receptköteles, tüdőgyógyász szakorvos írhatja fel.

Köztudomású, hogy a leghatásosabb, divatos gyógyszereket hamisítják. Rendkívül fontos, hogy a dohányzásról leszokni vágyók az orvosaiktól kapott recepttel, a patikákban szerezzék be a gyógyszert!

Az igazi hatóanyagot tartalmazó valódi gyógyszer - az egyénre szabott leszoktató program részeként - képes a legtöbb dohányost megszabadítani életveszélyes szenvedélyéről.

Kapcsolódó kifejezések: dohányzás  dopamin  leszokás  varenicline 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!