Ma Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A+ A A-

Agyban élvezzük a nikotint

agyban_lvezzk_a_nikotint.jpgAz amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet még alaposabb kutatást rendelt el a nikotin természetéről, hogy megtudhassák, hogyan szüntethető meg a függőség véglegesen.

Egy egyszerű csikk is tartalmazza azt a hatóanyagot, melyre egy nikotinfüggőnek szüksége van az elégedettség érzéséhez, mégis el kell szívni legalább egy teljes cigarettát a dohányzási kedv csökkentéséhez. Hogy megtudhassák, miként hat pontosan a dohány alapvető összetevője a szervezetre, a kutatók 11 dohányos agyát vizsgálták meg pozitronemissziós tomográf (PET) segítségével.

Készítettek felvételt megtartóztatás, két-három szippantás, egyetlen szál cigi, és az elégedettségig (2-3 cigaretta) történő dohányzás állapotáról. Az Archives of General Psychiatry című orvosi szaklapban megjelent cikkben közölt eredmények szerint a nikotin az agyba érkezve egy sor receptorhoz csatlakozik.

A cikk a reklám után folytatódik

Ez megkönnyíti a dopamin, egy az örömérzettel kapcsolatos anyag felszabadulását. A vizsgálatok kimutatták a nikotin akcióját, és azt is, hogy mekkora az örömérzet, és hogyan csökken a dohányzási kedv a szer jelenlététől függően az agyban. Már egyetlen slukkal is a receptorok 30 százalékát foglalta el a nikotin, három szippantás pedig 70 százalékos telítettséget eredményezett. Ám még ekkora mennyiség sem csökkentette a nikotin utáni vágyat. Ez csak egy teljes cigaretta elszívása után következett be, sőt néha még akkor sem, 88–95 százalékos nikotinjelenlétnél.

A szakemberek szerint ezek az eredmények megmagyarázzák, miért kell folyamatos utánpótláshoz jutnia a függőknek, hogy a receptorok ne veszítsék el egyesítő köteléküket. A kutatók úgy vélik, fontos lenne megvizsgálni ugyanezeket a mutatókat passzív dohányosoknál is.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dohányzás  nikotin 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!