Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Enikő és Melitta napja van. Holnap Edit napja lesz.
A+ A A-

A mediterrán étrend jótékony hatásai

metabolic-syndrome-afA mediterrán diétáról régóta tudjuk, hogy csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedéseket, de mint kiderüt, a metabolikus szindróma esélyét is csökkenti.

Ez az állapot rizikótényezők csoportja, mely megemeli a szívbetegség, az agyvérzés és a a cukorbetegség valószínűségét.

Görög és olasz kutatók 50 korábbi közlemény adatait, 500 ezer résztvevő adatait elemezték. A természetes ételekből álló táplálkozás csökkenti a vérnyomáskiugrásokat, normalizálja a vércukor- és trigliceridszintet, gátolja a jó choleszterol szintjének csökkenését, melyek mind a metabolikus szindróma rizikótényezői.

„Ez az első olyan alkalom, amikor irodalmi adatok alapján, metaanalízissel vizsgálják a szív-érrendszeri megbetegedés kockázatát, és nemcsak a szívbetegségek kimenetelét elemzik” – nyilatkozta Dr. Demosthenes Panagiotakos, az athéni Harokopio Egyetem docense.

A cikk a reklám után folytatódik

A mediterrán típusú étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiörlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejterméket tartalmaz

Hetente fogyasztanak halat, sok szárnyast, diófélét, hüvelyest, telítetlen zsírsavakat – elsősorban olivabogyót és olivaolajat. Naponta fogyasztanak egy kevés bort vagy egyéb alkoholos italt, általában étkezésekhez. A vöröshúsfogyasztás és a finomított élelmiszerek bevitele minimális.

A metabolikus szindróma, mely az Egyesült Államokban nagyon gyakori, ráadásul aránya növekszik, akkor áll fenn, ha valaki három vagy több feltételt is teljesít az alábbi ötből: 135/85 Hgmm vagy annál magasabb vérnyomás, 5,5 mmol/l vagy annál magasabb éhgyomri vércukorérték, férfiak esetén 100, nőknél 88,9 centiméternél nagyobb derékbőség, férfiak esetében 1 mmol/l, nőknél 1,3 mmol/l feletti HDL („jó” koleszterin), továbbá a trigliceridszint 1,7 mmol/l vagy annál magasabb.

Panagiotakos és csapatának eredményei szerint a mediterrán típusú táplálkozás nagymértékben csökkenti a metabolikus szindróma előfordulási valószínűségét, azonban további vizsgálatokra van szükség, vizsgálni kell a testedzést és a dohányzási szokásokat is.

„Számos vizsgálat igazolja a mediterrán típusú táplálkozás szívbetegséget csökkentő hatását”

Az eredményekben nincs semmi meglepő, véli Dr. Ronald Goldberg a Miami Egyetem Diabéteszkutató Intézetének professzora. Minekután számos vizsgálat igazolja a mediterrán típusú táplálkozás szívbetegséget csökkentő hatását, nem meglepő, hogy csökkenti a betegség fő kockázati tényezőjének esélyét is. „Az amerikaiak szeretik a finomított élelmiszereket és a gyoréttermi ételeket, nehezen tudnak áttérni az új táplálkozásra” – ismeri be Goldberg.

A táplálkozási szakértők megpróbálják a diéta elemeit becsempészni a különböző kultúrák hagyományos táplálkozásba.Így egyszerre biztosítják a mediterráneumban megszokott tápanyagokat illetve a már megszokott ízvilágot az egyes etnikumok számára. Még a gyorséttermi étkezésbe is bele lehet csempészni a mediterrán diéta alapjait – a salátákat, a zöldségeket és gyümölcsöket, a teljes kiörlésű gabonákat, a hüvelyeseket és a telítetlen zsírsavakat. A hamburgerek helyettesíthetőek ezekkel a termékekkel, csak színesíteni kell a táplálkozási kultúrát, derül ki a Journal of the American College of Cardiology március 15-i számában megjelent közleményből.

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!