Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Viola napja van. Holnap Teofil napja lesz.
A+ A A-

Gyógyító ételek receptversenye

Receptverseny-rip1A MOMOT X. jubileumi Kongresszusán átadták az „Egészségünkre” receptverseny nyerteseinek díját. Az elmúlt 5 esztendőben nem fogyott, hanem sajnos tovább hízott a magyar lakosság. Annyira, hogy a hazai lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: tízből hat ember esetében foglalkozni kell az elhízás következményeivel. Szomorú tény, hogy a túlsúly – elhízás a hazai felnőtt lakosság 60%-át érinti, még szomorúbb, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a hozzá csatlakozó rizikófaktorok miatt is a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik. Hogy az elhízás mennyi bajt okozhat, azt már lassan minden kisiskolás tudja. Számos betegség forrása lehet, ilyen a cukorbaj, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, de az ízületi bántalmak is közéjük tartoznak.

Éppen ezért írta ki közös „Egészségünkre!” elnevezésű receptversenyét a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, valamint a Kor Kontroll Társaság 2012 szeptemberében. Testsúlycsökkentő illetve testsúlymegőrző ételek receptjeit keresték, melyek segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek kordában tartásához is. Bíztak abban, hogy a receptek szerzői figyelnek kalória szükségletükre, és a kevesebb kalóriát tartalmazó ételeket részesítik előnyben, miközben nem marad ki étrendjükből a tészta, a hús, és a finom desszertek sem.

Olyan recepteket vártak, amelyek hozzájárulnak az egészséges étrendhez, és a betegségek megelőzéséhez is. Arra gondoltak, hogy egyre többen lesznek azok a hölgyek és urak, akik élvezettel főzögetnek otthon és barátaiknál, receptjeiket egymással kicserélik, gasztronómiai élvezeteket gyűjtenek. Ők talán az Országos Receptversenyt jó alkalomnak vélik arra, hogy háztartásukból kilépve ország-világ előtt megmutassák magukat és ételeiket. Nem számítottak sok receptre, hiszen ez az egészséges receptek versenye, miközben a gurmandok egy része a legszaftosabb, legnehezebb ételek bemutatásával kérkedik. Mégis az egészségkultúra versenytársa lehet ezeknek, így felülmúlta várakozásukat a több mint 300 recept és a 210 pályázó.

A három első helyezett recept

Friss fűszerekben pácolt harcsafilé grillezve pirított mandulával, zöldséges hajdinával és fokhagymamártással, rozsdás csirkemell rozmaringos sütőtökkel és a friss kenyér szerelmeseinek számára: az egyperces lisztmentes kenyér. De legalább ilyen izgalmas a kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével, a málnás-kókuszos piskótatekercs cukormentes expressz málna fagylalttal, vagy a dödölle imádói számára a diétás nudli túróból.

A díjazottak között van mesterszakács, dietetikus, kismama, jogász, de lipidológus szakorvos is. A zsűri az ételeket, és nem a beküldőket pontozta. Így jóleső meglepetéssel töltött el minden zsűritagot, amikor kiderült, hogy az első helyezett egy igazi food stylist. Hunyaddobrai Csaba 1982 óta hivatásos szakács – két receptjével is bekerült a nyertesek közé –, akit már pályája kezdetén különösen érdekelt a nyersanyagok összetétele, egészségre gyakorolt hatása. Neves budapesti éttermekben és szállodákban főzött olyan hírességeknek, mint Madonna, Michael Jackson, Antonio Banderas, Bill Gates, Helmuth Kohl.

A nyertes recept

Friss fűszerekben pácolt harcsafilé grillezve, pirított mandulával, zöldséges hajdinával, és fokhagymamártással

Hozzávalók 4 főre: 80 dkg harcsafilé, ½ csokor petrezselyem, 1 csokor friss koriander levél vagy friss bazsalikom, 4 evőkanál olíva olaj (lehet napraforgó olaj is)
Őrölt fekete bors, tengeri só, 5 dkg vékony szeletekre vágott mandula
A körethez: 50 dkg hajdina, tengeri só, 1-1 kisebb sárgarépa és cukkini, 1 közepes lilahagyma, 4 evőkanál olíva olaj (lehet napraforgó olaj is)
A mártáshoz: 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg margarin, 2,5 dl tej (1,5%-os), 1 evőkanál étkezési keményítő, tengeri só, őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem

nyertesrecept

A recept alkotója: Hunyaddobray Csaba

Elkészítés:
1. A halfilét 4 egyforma szeletre vágjuk, majd megmossuk és leszárogatjuk. A zöld fűszereket fölaprítjuk, az olajjal és egy csipetnyi borssal összekeverjük, majd a halszeleteket alaposan bekenjük vele. Letakarva, hűtőszekrényben legalább egy órán át érleljük.
2. A körethez az átválogatott és hajdinát hidegvízzel leöblítjük, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük.
3. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Serpenyőben az olajat fölhevítjük, a zöldségeket beleszórjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk és kevergetve, rázogatva, megpirítjuk, végül a főtt hajdinával összeforgatjuk.
4. A mártáshoz a fokhagymát megtisztítjuk, présen átnyomjuk, majd a fölolvasztott vajon óvatosan megfuttatjuk. A tejjel fölöntjük, fölforraljuk, majd a kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
5. A pácolt halszeleteket sütés előtt enyhén besózzuk, majd forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük.
6. Tálaláskor a halat a szárazon pirított mandulával meghintjük, a zöldséges hajdinával körítjük, a mártást külön mártásos csészében kínáljuk hozzá.

Elkészítési idő: 45 perc + érlelés
Egy adag: 1881,4 kJ / 450,1 kcal
Fehérje: 45,7 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 52,2
Rost: 2,98
Hozzáadott só egy adagra: kb.0,3 g
4 adag költsége: kb.1785 Ft
1 adag költsége: kb.443 Ft

Tipp: A fokhagymamártást, tálalás előtt, finomszűrőn szűrjük át, így finom, selymes állagú lesz. Aki nem a hajdinát nem szereti, készítheti a köretet rizzsel vagy kölessel is.

Receptverseny-kozonseg

A díjazottak között két 2-es típusú cukorbeteg is található. A málnás-kókuszos csodasüti megalkotója Zellei Tünde úgy fogalmazott, hogy nem akart lemondani az édességekről, ezért kezdte el megalkotni saját receptjeit, amit blogján bárki megtekinthet.
Hortobágyi Anna imádja a dödöllét, de pontosan tudja, hogy diabéteszesként nem eheti, hiszen valóságos szénhidrátbomba. Ezért kreálta a krumpli gombóc helyett házi túróból készített nudlit, vagyis a spéci dödöllét.

A 15 díjazott okleveleit B. Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke és Dr. Bedros J. Róbert professzor a MOMOT alapító elnöke, a Szent Imre Oktató Kórház főigazgatója adta át, aki egyben bejelentette, hogy sikerre való tekintettel idén ismét meghirdetik a versenyt.

Az első helyezett az oklevél mellé egy all inclusive hétvégét nyert partnerével együtt a négycsillagos Danubius Health Spa Resort Bükk szállodában, a második szintén egy wellness hétvégét a tatai Old Lake Golf Hotelben, amelynek kalandparkjában borzonghat is egy kicsit. A harmadik helyezett jutalma egy 25.000 Ft értékű könyvutalvány a SpringMed Kiadó jóvoltából. A negyedik-ötödik helyezettek a 77 Elektronika Kft. felajánlásában legújabb generációs, magyar fejlesztésű és gyártású Dcont Trend vércukormérő készüléket nyernek, amellyel gyorsan és pontosan ellenőrizhetik vércukorszintjüket. Még tízen kaptak könyvutalványt, ugyancsak a SpringMed támogatásaként. Reméljük a diétás ámde izgalmas receptekből sokat profitálhat a hatmillió hazai felnőtt túlsúlyos és elhízott és a mintegy egymillió cukorbeteg, hiszen a recepteket könyv formájában kiadják.

A verseny nyertesei

  1. 1. Hunyaddobrai Csaba
  2. 2. Béres Andrea
  3. 3. Dr. Beretei Istvánné
  4. 4. Piazza Gabriella
  5. 5. Fekete Krisztina
  6. 6. Ecsediné Hortobágyi Orsolya
  7. 7. Seregély István
  8. 8. Dr. Gaál Szonja
  9. 9. Zellei Tünde
  10. 10. Kónya Zoltán
  11. 11. Ortutay Rita
  12. 12. Hortobágyi Anna
  13. 13. Dr. Audikovszky Mária
  14. 14. Hunyaddobray Csaba
  15. 15. Szabó Veronika
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!