Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

A szénhidrátmentes diéta veszélyei

atkins diet 1aAbból a tévhitből kiindulva, hogy minden szénhidrát hizlal, sokan döntenek úgy, hogy súlycsökkentés céljából lemondanak róla – írja a Semmelweis Figyelő. De vajon tényleg veszélytelenek-e az ilyen egyre nagyobb népszerűségnek örvendő módszerek, biztonságosnak mondható az ilyen fogyókúra?

Sokaknak csenghet ismerősen Dr. Atkins neve, akit a szénhidrátmentes diéta atyjaként tartanak számon. A szénhidrátmentes diéta fogalma ugyan már korábban is létezett, de Dr. Atkins volt az első, aki nagy tömegeket is képes volt megmozgatni. Sok módszer létezik, amely elősegíti a fogyást, de ezek vagy túl bonyolultak, nehezen betarthatóak, vagy sok költséggel járnak. Az Atkins diéta viszont pofon egyszerű: bármit ehetsz, egyedül a szénhidrátokat iktasd ki az étrendedből.

Egyszerű és összetett szénhidrátok

A szénhidrátokat a szervezet elsősorban energiaforrásként hasznosítja. Ahogy a nevükből is kiderül, szénből és vízből, tehát szénből, hidrogénből és oxigénből állnak. A szénhidrátok két nagy csoportra oszthatók, az egyszerű- és az összetett szénhidrátokra.

Az egyszerű szénhidrátok mono- vagy diszacharidok. Valamennyi monoszacharid fehér, vízben jól oldódó és édes ízű. A természetben leggyakrabban előforduló monoszacharidok a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a galaktóz. A táplálékainkkal elfogyasztott szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, illetve glükózon keresztül történik a lebomlásuk. A monoszacharidok elfogyasztásuk után rövid időn belül a felszívódnak és a vérbe jutva megemelik a vércukorszintet. A diszacharidok két cukormolekulából állnak, ilyen a szacharóz (répa- vagy nádcukor), amely glükóz és fruktóz összekapcsolódásával jön létre, valamint a tejcukor (laktóz), amely glükózból és galaktózból áll.

Az összetett szénhidrátok (más néven poliszacharidok) sok glükóz molekula egyesüléséből jönnek létre. Legismertebb képviselőjük a keményítő. Szerkezetileg a keményítőhöz nagyon hasonló a cellulóz, amellyel a növényi élelmiszerekben az élelmi rostok alkotórészeként találkozhatunk. A keményítő és a cellulóz között szerkezeti különbség van, mely miatt az emberi szervezet a cellulózt nem képes bontani. A keményítőt a bélrendszer emésztő enzimei bontják le egyszerű cukrokká, amely időigényes folyamat. Szakértők szerint optimális, ha a napi energiabevitel 55-58 energiaszázaléka szénhidrátból, mégpedig összetett szénhidrátból áll.

Mindenből glükózt gyártunk

Bizonyos szénhidrátok molekulái szorosan felfűzött gyöngyszemekből állnak, más szénhidrátoknak viszont faágszerűen elágazó molekularendszere van. Az elágazó szénhidrátokat a szervezet pillanatok alatt glükózzá alakítja, így hirtelen nagy energiamennyiséghez jut. Ez kiválóan megfelel egy erőteljes futás előtt, de a szervezet folyamatos táplálására nem alkalmas.

A glükózzá alakulás sebességének mutatója a glükóz-felszívódási vagy glikémiás index, a GI. A glikémiás index értékét 100-as pontrendszerben számoljuk. A lassan lebomló ételek indexe alacsony. Ezek pontértéke kevesebb, mint 50, ilyen például az alma (38 pont) vagy a meggy (22 pont). A gyorsan lebomló szénhidrátok indexe pedig magas. A kalács például 72 pontos, a sült krumpli pedig 85.

A cikk a reklám után folytatódik

A jó szénhidrátok

Ez alapján úgy tűnhet, hogy a szénhidrátellenes tábornak van igaza. A glükóz gyorsan felszívódik, hirtelen vércukorszint emelkedést okoz, nagy mennyiségekben rossz a szervezetnek, tehát fogyasszunk minél kevesebb szénhidrátot. Ugyanakkor a lassú, hosszú távú cukorkibocsátás nagyon is egészséges lehet. A jó szénhidrátokon általában az alacsony glikémiás indexű, összetett szénhidrátokat értjük. Ilyen lehet a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és számos zöldség- illetve gyümölcsféle, amelyek glikémiás indexe 30 alatti.

A fehér cukor egy szacharózból álló egyszerű szénhidrát, melyet a cukorrépából nyernek. Míg maga a nyers cukorrépa körülbelül 20 százalék cukrot, a kristálycukor 95 százalékot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne. A barna cukrot ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítják elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. Élettani hatása azonban a fehér cukoréval azonos.

A nyers nádcukor finomítatlan élelmiszer, a cukornád szárából gőzöléssel készül. Eredeti formájában tartalmazza a nyomelemeket és a B-vitaminokat, a cukornád ásványi és a melaszanyagai is benne maradnak. Fruktóztartalma magasabb, mint cukorrépából előállított társaié. Kapható finomított változatban is, amelynek azonban kevés a tápanyagértéke. A fruktóz a közhittel ellentétben szintén nádcukorból készül, de szemben a szőlőcukorral, lassan bomlik le, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják. A juharszirup Észak-Amerikában közkedvelt folyékony állagú cukor, amelyet a juharfából csapolnak. A- és B-vitaminokat tartalmaz.

A diéta és a szervi problémák

A probléma ott kezdődik, amikor a szénhidrát lebomlik és a vérbe glükóz áramlik. A glükóz felbukkanása a vérben arra készteti a hasnyálmirigyet, hogy inzulint bocsásson ki. Az inzulin az a hormon, amelyik a glükózt szállítja a sejtekbe. Ha a szénhidrát glikémiás indexe magas, nagy mennyiségű glükóz árasztja el a testet, válaszképpen rengeteg inzulin termelődik, s ez a hormonmennyiség idővel még inkább növeli a vércukorszintet. Megnő a diabétesz, az érbetegségek és a keringési problémák kialakulásának veszélye. Hosszú távon károsodhatnak az artériák, szívinfarktus vagy stroke (gutaütés) jelentkezhet.

Nem jelent tartós eredményt

A szénhidrát megvonás gyors fogyást eredményez. Egyes szakértők szerint ez a rohamos fogyás olyan, mintha a rövidebb utat választanánk, pedig előre tudjuk, hogy az út végén veszély leselkedik ránk. A szénhidrátmentes diéták többsége nem segít a súly későbbi megtartásában, ha ezután folytatjuk a hagyományos étrendünket. A fogyókúrás módszerek többsége csak rendszeres testmozgással kombinálva válhat sikeressé, melyet a későbbiekben sem lehet elhanyagolni. Az optimális testsúly megőrzéséhez nem elég egy ideiglenes diéta, teljes életmód váltásra van szükség, kiegyensúlyozott táplálékbevitellel.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!