Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Teréz napja van. Holnap Gál napja lesz.
A+ A A-

Dukan diéta - etikai bizottság előtt a francia diétaguru

pierre dukanA kétes hírnévnek örvendő Dukan diéta atyjának, Dr. Pierre Dukannak hamarosan etikai bizottság előtt kell számot adnia nemrég tett kijelentéseiről, amelyek hatalmas botrányt keltettek Franciaországban.

A Francia Orvosi Kamara szóvivői szerint Dukan átlépte orvosi hatáskörét, ezért hat hónapon belül meg kell jelennie az etikai bizottság előtt, amelynek tagjai akár orvosi engedélyét is visszavonhatják.
A hírességek körében is népszerű Dukan diéta kizárja a szénhidrátok és a keményítő fogyasztását az étrendből, ezért sokak szerint veszélyes is lehet.

Januárban Dr. Pierre Dukan hatalmas port kavart nyilatkozataival, amelyekben azt ecsetelte, hogy szerinte mentesíteni kéne a felvételi vizsga alól azokat a 17 éves tanulókat, akik súlyukkal egy bizonyos, előre megállapított határértéken belül maradnak. Az Orvosi Kamara szerint ennek rendkívül negatív hatása lenne azokra a fiatal lányokra, akik túlsúllyal vagy anorexiával küzdenek.

A kamara tagjai emellett Dr. Dukan üzleti tevékenysége ellen is szót emeltek, szerintük ugyanis Dukan kiárusítja az egészségügyet a helyes táplálkozásról szóló könyveivel. Ha bűnösnek találják, Dukant akár fel is függeszthetik orvosi hivatalából.

A cikk a reklám után folytatódik

Mint a legtöbb európai országban, az állandó fogyókúrázás Franciaországban is központi téma, hiszen egyre több a túlsúlyos és kórosan elhízott lakos. Az Egészségügyi Minisztérium 2009-es felmérései szerint minden hatodik francia túlsúlyos.

Dr. Dukan eddig mintegy hétmillió példányt adott el könyveiből. A doktor tavaly jogi eljárást indított egyik kollégája, Dr. Jean-Michel Cohent ellen, amiért az azt állította, hogy a fehérjében gazdag Dukan diéta szívbetegségeket és melldaganatot okozhat.

Kapcsolódó kifejezések: Dukan diéta  Pierre Dukan 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!