Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
A+ A A-

Hipochonder vagy tényleg beteg?

hipochonder_vagy_tnyleg_beteg.jpgA hipochonderek a legkisebb testi problémát, enyhe fájdalmat is súlyos betegség tüneteinek interpretálják. Elég néhány tüsszentés, vagy egy hőhullám és máris tüdőgyulladásra, esetleg rákos daganatra gyanakodnak. Ha valóban megbetegednek, állapotukat sokkal súlyosabbnak tüntetik fel mások előtt, és meg vannak győződve igazukról.

A képzelt betegek testi tünetei gyakorta pszichés eredetűek csupán. A betegségüktől való félelem okozza, hogy fizikailag rosszul érzik magukat, és esetenként valóban pszichoszomatikus betegségek alakulnak ki ebből a görcsös félelemből. A kilencvenes évek elején az Egyesült Államok több klinikáján felmérést végeztek, melynek adatai szerint a kezelt betegek 4-9 százalékának tünetei hipochondriára vezethetőek vissza. Megvizsgálták a különböző nemzetek, kultúrák hipochondriára való hajlamát is. Az eredmények arról árulkodnak, hogy a mediterrán országok népeiben, akik sokkal emocionálisabban élnek, mint az északi országok lakói, jelentősen magasabb a pszichoszomatikus eredetű megbetegedések száma, akárcsak a képzelt betegeké. Az angolszászok uralkodnak érzelmeiken, fegyelmezettebbek, és a hipochonderek száma is alacsonyabb.

A hipochonderek előszeretettel bújják az orvosi könyveket, betegségleírásokat, és ezáltal a magukon észlelt tünetegyüttes tárháza is folyamatosan bővül. A súlyos hipochondriában szenvedő általában nem keresi fel az orvost, mivel attól fél, hogy a szakember valóban diagnosztizál nála valamilyen komoly betegséget. A képzelt beteg a legritkább esetben ismeri el, hogy fizikai rosszulléte csupán pszichés eredetű. Ha az orvos nem kezeli, mert tulajdonképpen nincs semmi problémája, a beteg az orvos szakértelmét kérdőjelezi meg, és felkeres újabb és újabb specialistákat, mígnem valamelyik végre foglalkozik vele. A hipochonder valódi betegsége a betegségektől való félelem. A súlyosabb esetekben pszichiáter szükséges a megoldáshoz. 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: hipochonder 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!