Ma Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
A+ A A-

A terhesség előtt jelenlévő kockázati tényezők

Tartalomjegyzék

A terhesség előtt jelenlévő kockázati tényezőkNéhány kockázati tényező már a teherbeesés előtt is fennáll. Ezek közé tartoznak a nő testi adottságai vagy szociális háttere, a korábbi terhességekben felmerülő problémái és a már meglévő alapbetegségei.

Testi adottságok

Az életkor, a testsúly és a testmagasság befolyásolja a terhességi rizikót. A 15 év alatti leányokban a preeklampszia (a magasvérnyomás-betegség terhesség alatt megjelenő formája) kialakulásának kockázata fokozott. Fiatal leányokban fokozott a kissúlyú (növekedésében elmaradt) és az alultáplált gyermekek szülésének kockázata. A 35 év feletti nőkben gyakoribb a magasvérnyomás-betegség, a terhességi cukorbetegség (a cukorbetegség terhességben megjelenő formája) és a szülési komplikáció.

Akik terhesség előtt 45 kg-nál soványabbak voltak, gyakrabban szülnek kissúlyú gyermeket. Az elhízott nőknek gyakrabban van óriásmagzata, akit esetleg nehéz megszülni. Az elhízott nőkben valószínűbb a terhességi cukorbetegség és a preeklampszia kialakulása is.

A 150 centiméternél alacsonyabb nők medencéje kicsi, ezen és a hüvelyen keresztül nehezebben jut át a magzat a szülés során. A magzat válla például gyakrabban akad el a szeméremcsontban. Ezt a szövődményt vállelakadásnak nevezik. Az alacsony nők esetében valószínűbb a koraszülés és a vártnál kisebb súlyú újszülött.

A nemi szervek anatómiai hibái növelik a vetélések kockázatát. Ilyen például a kettőzött méh és a gyenge méhszáj (méhszáj-elégtelenség), amely a magzat növekedésével együtt nyílni (tágulni) kezd.

A cikk a reklám után folytatódik

Szociális háttér

Ha valakinek nincs férje, vagy rosszak a szociális körülményei, nő a terhesség alatt előforduló problémák gyakorisága. Ennek oka nem teljesen világos, de valószínűleg egyéb, ezekben a nőkben gyakrabban előforduló kockázati tényezőkhöz kapcsolódik. Ők például gyakrabban dohányoznak, kevésbé egészséges az étrendjük és nem megfelelő az egészségügyi ellátásuk.

Korábbi terhességekben előforduló problémák

Ha egy nőnek korábbi terhességében előfordult valamilyen probléma, nagyobb az esélye, hogy a következő terhességekben is előfordul valamilyen, gyakran ugyanaz a gond. Ilyen szövődmények a koraszülés, a kissúlyú újszülött, az óriásmagzat (4500 gramm feletti súly); a magzati fejlődési rendellenességek, a vetélés, a túlhordás (a terhesség 42. hete utáni szülés), olyan Rh-összeférhetetlenség, ami után a magzatnak vért kellett adni, vagy olyan szülés, amelyet császármetszéssel kellett befejezni. Ha a nőnek volt a szülés után rövid idővel elhalt újszülöttje, a következő terhességekben is nagyobb eséllyel kell szövődményekre számítani.

A nő bizonyos adottságai mellett egyes problémák ismétlődhetnek. Például, ha egy nő cukorbeteg, nagyobb eséllyel szül 4500 grammnál nagyobb súlyú újszülöttet.
Ha egy nő korábban szült már genetikai vagy fejlődési rendellenességben szenvedő gyermeket, nagyobb eséllyel jelenik meg hasonló szövődmény a következő gyermekben is. Az akár halva született gyermek valamint, mindkét szülő genetikai vizsgálata szükséges a következő terhesség vállalása előtt. Amennyiben az ilyen nő ismét teherbe esik, ultrahang vizsgálat, korionboholy mintavétel, amniocentézis segít megállapítani, hogy a magzatnak van-e genetikai vagy fejlődési rendellenessége.
A 6. terhesség után nő a rohamos szülés és a szülést követő vérzések, valamint a lepénytapadási rendellenességek (előlfekvő lepény) kockázata is.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!