Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

A terhesség és szövődményei 1.

Pregnancy-ComplicationsTerhességi szövődmények olyan elváltozások, amelyek kizárólag terhességben fordulnak elő. Érinthetik a nőt, a magzatot vagy mindkettőjüket; a terhesség különböző szakaszaiban jelenhetnek meg.

Ilyen például az előlfekvő lepény (placenta praevia), vagy az idő előtti lepényleválás, ami a terhesség utolsó 3 hónapjában okoz hüvelyi vérzést. Aki ebben az időszakban vérzik, elvesztheti a magzatot, jelentős vérvesztést szenvedhet el vagy meghalhat a vajúdás és a szülés alatt. A legtöbb terhességi szövődmény azonban hatékonyan kezelhető.

Néhány elváltozás a terhességi hormonális változások következménye és általában enyhe, átmeneti panaszokat okoznak a terhes nőnek. Például a terhesség hormonális hatására lassul az epeutakban az epe áramlása. Ennek következménye az esetleges terhességi epepangás. Legszembetűnőbb tünete a testen mindenütt jelentkező viszketés (általában a terhesség utolsó néhány hónapjában). Kiütések nincsenek. Ha a viszketés nagyon erős, kolesztiramin adható. A betegség szülés után megoldódik, de a következő terhességekben gyakran visszatér.

Terhességi vészes hányás

A terhességi hányás során nagyon erős hányinger és jelentős hányás jelentkezik. A terhességi hányás nem azonos a hagyományos reggeli hányingerrel. Ha a nő gyakran hány, erős hányingere van, veszít a súlyából és kiszárad, terhességi hányása van. Ha csak néha hány, de súlya gyarapszik és nincs kiszáradva, akkor nem szenved terhességi hányásban. A kórkép oka ismeretlen.

Mivel a terhességi hányás mind az anya, mind a magzat számára lehet életveszélyes, kórházi kezelést igényel. Vénás kanülön keresztül folyadékot, glukózt (cukrot), elektrolitokat és szükség esetén vitaminokat adnak. A terhes legalább 24 órán át nem ehet és ihat semmit. Nyugtatókat, hányáscsökkentőket és szükség szerint egyéb gyógyszereket kap. Miután folyadékháztartását egyensúlyba hozták (rehidrálták), és a hányása csillapodott, gyakori kis adagokkal elkezdheti a diétás táplálkozást. Az ételadag mennyisége növelhető, ha el tudja azt viselni. A hányás általában néhány napon belül megszűnik. Amennyiben a tünetek visszatérnek, a kezelést meg kell ismételni. Ritkán, ha a súlyvesztés folytatódik és a tünetek a kezelés ellenére fennállnak, a nőt az orrán és a torkán át a vékonybeleibe vezetett csövön keresztül táplálják, ameddig szükséges.

A cikk a reklám után folytatódik

Preeklampszia

A terhes nők 5%-ában alakul ki preeklampszia (terhességi toxémia). Ebben a szövődményben a vérnyomás emelkedését fehérjevizelés (proteinuria) kíséri. A preeklampszia rendszerint a 20. terhességi hét és a szülés utáni első hét között alakul ki. Az oka ismeretlen. Gyakoribb az első terhességben, kettes vagy többes ikerterhességben, ha a korábbi terhességben is előfordult, magasvérnyomás-betegségben, érbetegségben, vagy sarlósejtes vérszegénységben. Ugyancsak gyakoribb 15 évesnél fiatalabb leányokban és 35 évesnél idősebb nőkben.

A súlyos preeklampszia egyik fajtája a HELLP-szindróma. Tünetei a következők:

  • hemolízis (a vörösvértestek szétesése);
  • emelkedett májenzim értékek, jelezve a májkárosodást;
  • alacsony vérlemezkeszám, amely csökkenti a véralvadási képességet, növeli a szülés alatti és utáni vérzések kockázatát.

Minden 200. esetben a vérnyomás-emelkedés olyan nagy fokú, hogy görcsrohamok jelentkeznek; ezt eklampsziának nevezik. Az eklampsziás esetek egynegyede a szülés után jelentkezik, általában az első 2-4 napban. Ha nem kezelik azonnal, az eklampszia halálos lehet.

A preeklampszia idő előtti lepényleválást okozhat (abrupció placentae). Preeklampsziás nők gyermekeiben a szülés után közvetlenül kialakuló szövődmények aránya 4-5-szöröse a nem beteg nők gyermekeihez képest. Előfordul, hogy az újszülött kisebb, mert a méhlepény nem működött elég jól, vagy mert korábban jött a világra.

Ha enyhe preeklampszia lép fel a terhesség korai szakában, az otthoni ágynyugalom is elegendő lehet, néhány nőnek azonban rendszeresen kell járnia orvosi ellenőrzésre. Ha a preeklampszia rosszabbodik, a kismamát befektetik a kórházba. Ágynyugalomban állandóan ellenőrzik, amíg a magzat nem elég érett a biztonságos megszületéshez. Vérnyomáscsökkentőkre is szükség van. A szülés előtt néhány órával vénásan magnézium szulfátot adnak a görcsök megelőzése érdekében. Ha a preeklampszia a kiírt időpont közelében fejlődik ki, a szülést általában megindítják, és a gyermek (hüvelyi úton) megszületik.

Amennyiben a preeklampszia súlyos, császármetszést végeznek, mert a világrajövetelnek ez a leggyorsabb módja, hacsak a méhszáj ki nem tágult anynyira, hogy lehetőség van az azonnali hüvelyi szülésre.

Ez utóbbi csökkenti az anyai és magzati szövődmények kockázatát. Ha a vérnyomás magas, a vérnyomáscsökkentőket, például hidralazint vagy labetalolt adnak intravénásan a szülés végéig. A HELLP-szindróma kezelése megegyezik a súlyos preeklampsziáéval.

A szülés után a preeklampsziás és az eklampsziás nőket gondos megfigyelés alatt tartják, mivel a szülés utáni 2-4 napban fokozott a görcsroham veszélye. Amint javul az állapotuk, mobilizálják (pl. sétáltatják) őket. A preeklampszia és szövődményeinek súlyosságától függően néhány nappal tovább tarthatják őket a kórházban. Hazatérésüket követően a vérnyomáscsökkentő kezelést esetleg folytatniuk kell. Általában a szülést követően néhány hónapig kéthetente kell járniuk orvosi ellenőrzésre. Vérnyomásuk 6-8 hétig lehet emelkedett. Ha a vérnyomás tovább marad magas, ennek oka valószínűleg független a preeklampsziától.

Kapcsolódó kifejezések: hányás  preeklampszia  szövődmények  terhesség 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!