Ma Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna és Tiborc napja lesz.
A+ A A-

Meddőség - magánügy vagy sem?

causes-for-infertilityEgy friss tanulmány szerint, mely a Journal of Applied Communication Research és a Journal of Social and Personal Relationships című szaklapokban jelent meg, az, hogy egy teherbeeséssel küzdő pár mennyi részletet oszt meg gondjukból a külvilággal, attól függ, hogy a férfi vagy a nő érzi-e magát „hibásnak” a nehézségek miatt.

Az Iowa és a Pennsylvania Állami Egyetem kutatói megfigyelték, hogy ha nő miatt nem jön össze a közös gyerek, a pár inkább vonja be küzdelmébe a baráti társaságot és a rokonságot, míg ha a férfinél találtak gondot az orvosok, mindkét fél kevésbé közlékeny.

Keli Ryan Steuber, a tanulmány szerzője a jelenség mögött álló okokra volt kíváncsi, és ötven meddő párral készített beszélgetés után arra jutott, hogy a pár célja mindezzel a férfiúi „imidzs” megőrzése.

Az Egyesült Államokban élő 28 millió házaspár nagyjából 15 százalékánál fordulnak elő nehézségek a teherbe eséssel kapcsolatban. A probléma kommunikálása a külvilág felé azért is fontos, mert a gyermek érkezése a legtöbb családban fontos esemény, a rokonok egy idő után már különféle célzásokat tesznek arra, hogy vajon mikor érkezik a trónörökös. Ezért a meddőséggel küzdő párnak érdemes előre kidolgoznia a megfelelő taktikát arra nézve, hogy kivel mennyi információt óhajtanak megosztani magánéletükkel kapcsolatban.

A cikk a reklám után folytatódik

A tanulmányból kiderült, hogy a nők sokkal nagyobb arányban vonják be a külvilágot ebbe a kérdésbe, és főleg más nőktől várnak támogatást, míg a férfiak inkább feleségükre próbálnak támaszkodni. Nagyon fontos tisztázni, hogy mennyire óhajt egy pár nyíltan beszélni a meddőség kérdéséről, ezért ha valakivel megosztják a gondjukat, mindenképpen közöljék vele, ha nem szeretnék, hogy az illető továbbadja a hírt másoknak is.

Steuber úgy tervezi, a következő kutatása során azt térképezi fel, milyen mértékben használják ki a meddő párok az online oldalak által nyújtott segítségségeket, hiszen számos fórum létezik, ahol a sorstársak egymást támogatva birkóznak meg a nehézségekkel, mivel gyakran könnyebb egy problémát egy idegennel megosztani, mint egy ismerőssel.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: meddőség 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!