Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.
A+ A A-

A megtermékenyülés jelei

A megtermékenyülés jeleiA fogantatás három alapvető szakaszra osztható: a petekilökődésre (ovuláció), a megtermékenyítésre és a megtermékenyített sejt osztódására. Ezután történik a beágyazódás, ami a sikeres kihordás feltétele. Tippek segítünk azoknak, akik gyermeket szeretnének.

A fogantatás és a terhesség szakaszai

Mit is jelent az ovuláció és a megtermékenyülés (fogantatás)?

Az ovuláció vagy petekilökődés a havi ciklus félidejében történik. Ez az úgynevezett follikuláris időszak, amikor a tüsző reped és ezzel szabadon bocsátja az érett petét, amely szabad szemmel szinte észre sem vehető méretű, alig nagyobb, mint a toll hegye.

Csillószerű képződmények juttatják el a petét a petefészekből a petevezetéken át a méhbe. A megtermékenyítésre általában 12 óra áll rendelkezésre – a pete eddig életképes. Ha nem következik be a teherbeesés, a méh beágyazódásra előkészült nyálkahártyája menstruációs vérzés kíséretében a petesejttel együtt elhagyja a szervezetet. Ha azonban a petesejt egyesült a hímivarsejttel, nő a progeszteron hormon szintje a vérben és a méhfalat borító réteg tovább vastagodik.

Az alábbiakban ismertetjük az egyes szakaszokat:

Az 1. és 5. nap közötti időszak eseményei
Induljunk a menstruáció első napjával, vagyis az első az a nap lesz, amikor a vérzés jelentkezik. Nagyon fontos, hogy feljegyezd ezt a napot, mert ennek alapján nagyjából kikalkulálható az ovuláció időszaka.

A 6. és a 11. nap között történik

Ezeket nevezik „száraz napoknak”. A vérzés már véget ért, de nem vagy megtermékenyíthető stádiumban. A test ilyenkor érleli a petét.

A 12. és 18. nap között történik

Ebben a periódusban van a legnagyobb esély a fogantatásra. A pete kilökődik e hat nap során, tehát jó, ha a szeretkezés nem marad el.

A 19. és 32. nap között történik
Ha csak most van alkalom a szexre, sajnos, nagy valószínűséggel nem esel  teherbe. Várni kell a következő hónapig.

A cikk a reklám után folytatódik

A kilökődés jelei

A legtöbb nő nem érzi meg az ovuláció jeleit. Mintegy 25 százalékuk tapasztal alhasi (petefészek-környéki) fájdalmat, amit a tüsző repedését kísérő folyadék vagy vér feszítése okoz. Ez a tünet nem megbízható jele a petekilökődésnek. Fontos megérteni a folyamat lényegét, mert az ovuláció a teherbeesés előfeltétele.

Nagyobb bizonyossággal jelzi az ovulációt a méhnyak által kiválasztott nyák. Ez a menstruáció után viszkózus, sűrű állagú, a spermium számára áthatolhatatlan réteget képez. A kilökődés időszakában azonban hígul, és könnyebben átengedi a hímivarsejtet. Ilyenkor közel a teherbeesésre legkedvezőbb idő. A test hőmérséklete növekszik, mert emelkedik a progeszteron-szint. Bár ez csupán néhány tized Celsius fok, mégis érezhető különbség és ezáltal nyomonkövethető, hogy elérkezett-e az ovulációs periódus. Ha emelkedik testhőmérsékleted, szeretkezésre fel, mert itt az esély a gyermekáldásra!

Esély a teherbeesésre

A termékenységi képesség nagymértékben eltérő a párok között. A párok negyedének az első hónapban sikerül, 60 százalékuknál fél éven belül, mintegy 15 százalék esetében pedig egy év, vagy ennél hosszabb idő szükséges.

Vannak gátló tényezők, amelyek nem kedveznek a fogantatásnak. Ezek a dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése, elhízás, nagy hőhatás, stb. Az is akadály, ha a nem megfelelően életképes, ellenálló spermium nem tud eljutni a petéig.

Hogy javíts esélyeiden, kövesd az alábbi tanácsokat:

Végezz rendszeres testmozgást!
Ez nem csak azért jó, mert javul az általános közérzet, hanem mert csökkenti a stresszt is, jó alvást biztosít és ellazít, ami hozzájárulhat a könnyebb megtermékenyüléshez.

Általános egészségügyi ellenőrzés
Rendszeresen keresd fel orvosod, hogy egészségügyi állapotodról megfelelő képet kaphass.

Kísérd figyelemmel az ovulációd!
Vezess menstruációs naptárt, hogy tisztában légy azzal, mikor van ovulációd. Ez általában a menstruációt követő 14 napon belül következik be. Ez a legalkalmasabb idő a megtermékenyülés szempontjából. Mérd testhőmérsékleted. A termékeny periódusban legalább másnaponként szeretkezz.

Ne dohányozz!
Ez, azon kívül, hogy károsan hat az egészségre, befolyásolja a partner spermáit és meggátolhatja a megtermékenyülést.

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás
Mindenképpen fogyassz folsavat mert ez katalizálja a megtermékenyülés folyamatát. A B12-vitamin szedése is lényeges, ezt húsban, halban, tojásban és tejben található.

A cikk alapjául a "Conception Symptoms and Tips for Those Trying To Conceive" című írás szolgált.
Kapcsolódó kifejezések: baba  meddő  megtermékenyülés  ovuláció  szex 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!