Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.

Friss cikkek

Receptek

A+ A A-

A légszennyeződés az asztmán is ront

A légszennyeződés az asztmán is rontEgy kutatás adatai szerint a nagyvárosok belső kerületeiben élő asztmás gyerekek érzékenyebben reagálnak a légszennyezésre, mint egészséges társaik. A kutatás elsősorban a légszennyezettség és az asztma közötti összefüggések mélyebb feltárására irányult.

Az amerikai Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegség Intézet felméréseit felhasználva a "Belvárosi Asztma Munkacsoport" (ICAS) kutatói összesen 861, 5 és 12 év közötti súlyos, perzisztáló asztmás kisgyerek adatait vizsgálták meg, akik mind az Egyesült Államok szegényebb részein élnek.

A kutatók rendszeresen vizsgálták a gyerekek asztmatikus tüneteit, légzésfunkciójukat, az iskolai hiányzásokat, valamint a napi légszennyezettség mértékét. Ezek mellett rendszeres tüdőfunkciós teszteknek is alávetették a gyerekeket, és szüleiket is megkérték, számoljanak be gyermekük állapotáról.

Az adatok szerint a gyerekek tüdő- és légzésfunkciói jelentősen romlottak azokban az időszakokban, amikor a légszennyezettség (kén-dioxid, finom por, nitrogén-dioxid) értéke is magas volt. A magasabb kén-dioxid és porkoncentráció idején a megfigyelések szerint az asztmás gyerekek többet hiányoztak az iskolából, míg a nitrogén-dioxid a primer tünetek súlyosbodását okozta.

Mivel a nitrogén-dioxid elsősorban a kipufogógázokkal kerül a levegőbe, a mostani adatok világosan bizonyítják, hogy a városi közlekedés miatt létrejövő szmog a légzőszervi megbetegedések egyértelmű súlyosbodását okozza.

A kutatók fontosnak tartják kiemelni, hogy adataik szerint a gyerekeknél akkor is gyakrabban léptek fel asztmatikus tünetek, amikor a légszennyezettség mértéke, bár magasabb volt a normálisnál, de még az egészségügyi határértéket nem lépte át. Ez felveti a kérdést, mely szerint a mostani egészségügyi szabványok megfelelők-e az asztmában szenvedő gyerekek szempontjából.

A felmérést végzők szerint a belvárosban élő asztmás gyerekek szüleinek mindenképp erőfeszítéseket kell tenniük a légszennyeződés elkerülésére, gyermekük egészségének megőrzése érdekében.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: asztma  légszennyezettség 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!