Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.

Friss cikkek

Receptek

A+ A A-

Mellkasi és hátsérülések

Mellkasi és hátsérülésekA mellkasi és a hátsérülések, különösen a gerincsérülés fokozott gondosságot igényel az elsősegélynyújtó részéről.

 

A mellkas sérülés pl. bordatörés jelei között tapasztaljuk a mind jobban fokozódó légszomjat. További tünet, ha a sérült alkalmanként világos, habzó vért köp, sokk jelei mutatkoznak rajta és a mellkas területén lévő seb fölött esetleg szörtyögő, fütyülő zörej hallható.

A mellkasi sérülése elsősegélyének menete:

  1. Valakit meg kell kérni, hogy a segítségnyújtás alatt értesítse a mentőket.
  2. Ha a légszomj erősödik, úgy kell felültetni, hogy a beteg meg tudja támasztani a hátát, hogy könnyebben kapjon levegőt.
  3. Nem szabad támasztókötést felhelyezni, ha sérült vért köp, mert fenn áll a tüdősérülés gyanúja.
  4. A szoros ruházat oldása után a légzést ismételten ellenőrizni kell. Légzésleállás esetén szájból szájba kell lélegeztetni.
  5. Mellkasi seb esetén a vérzést kell csillapítani, a sebet erőteljesen leszorítani és nyomókötést felhelyezni. A nyomást az orvos érkezéséig fenn kell tartani.
  6. A sérült nem ehet, nem ihat és nem dohányozhat.

A gerincsérülés gyanúja esetén csak akkor szabad mozgatni a sérültet, ha veszélyben van vagy elveszíti az eszméletét. A hátsérülések jelei között található: a nyak vagy a hát érzékenysége, fájdalma, a gerincoszlop kicsavarodása vagy görbülete, a végtagok mozgásának megszűnése, a végtagok zsibbadása és légzési nehézségek.

 

A hátsérülések elsősegélyének menete:

  1. Gondoskodni kell a segélyhívásról.
  2. A sérültet sem felültetni, sem felállítani nem szabad. Mozgatása maradandó károsodást okozhat.
  3. Meg kell nyugtatni és a segítség megérkezéséig melegen kell tartani a sérültet.
  4. Csak szakemberek végezhetik a kórházba szállítást.

Szükség esetén azonban az újraélesztés a legfontosabb, s ezt kell előtérbe helyezni, még akkor is, ha esetleg súlyosbodik a sérülés. Ilyen esetben a sérültet a hátára kell fordítani. Ehhez lehetőleg hat személyre van szükség, akik közül egy a fejet tartja egyenesen, a két fül alá helyezett tenyérrel. A végtagok, a fej, a törzs és a lábujjak egy vonalba kell, hogy kerüljenek. Három segítő az egyik, kettő a másik oldalon fogja a sérültet, s a fejet fogó irányításával egyszerre kell mozdítani a beteget. A gerincoszlopot alaposan alátámasztva, a lábakat a combnál, csípőnél és a lábikránál tartva szabad a hátára fordítani a sérültet. Ezután megkezdődhet az újraélesztés.

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!