Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.

Friss cikkek

Receptek

A+ A A-

Az önéletrajz rejtelmei

az_oneletrajz.jpgVégre megtaláltuk álmaink állását, minden tökéletes is lenne hozzá, megvan a megfelelő végzettségünk, de hogyan is kell jó önéletrajzot írni?

Általános tudnivalók

Ha nem kérnek külön kézzel írt anyagot, akkor gépelve, vagy nyomtatva készítsük el az önéletrajzunkat. Mivel ilyenkor igen szoros verseny, így egyik résztvevőjeként szállunk ringbe a leendő állásunkért, ezért egyfajta önsztárolásban veszünk részt, de feltétlenül őszintének kell lennünk mikor előnyeinket megemlítjük. Sok helyen nemcsak az önéletrajz tartalmát nézik, hanem azt is, hogy formájában, stílusában, megfogalmazásában mennyire felel meg az adott cég elvárásainak. Ezért alakult ki az önéletrajzírás minden részletre kiterjedő íratlan szabálya.

Vázlatosság és jó fogalmazás

A legtöbb helyen előnyösnek tartják, ha önéletrajzunk vázlatos és pontokba szedve jelenítjük meg az egyes részeket. Emellett ne felejtsük el, hogy az írott kommunikáció színvonalát és egyediségét a megfelelő fogalmazás adja meg. Tehát szükség van olyan részekre is, ahol a szövegbe foglalt információk mellett megismerhetővé válik egyéni stílusunk, kommunikációs készségünk, tehát ahol megmutatkozunk mi magunk.

A pályázat felépítése

Egy álláspályázat két részből tevődik össze: magából az önéletrajzból és egy kísérő, más néven motivációs levélből.
Amit az önéletrajznak tartalmaznia kell:

 1. személyes adatok,
 2. fontosabb tanulmányok, végzettség(ek),
 3. szakmai tevékenység, tapasztalatok,
 4. referenciák,
 5. nyelvismeret,
 6. személyes érdeklődési kör.

Az önéletrajz részei

Az önéletrajz amellett, hogy tartalmazza az ilyenkor megkívánt dolgokat, felépítésében is hagyományos sorrendet követ. A legelső helyre személyes adataink kerülnek. A név, cím, születési dátum és a telefonszám mellett adjuk meg mobiltelefonszámunkat és e-mail címünket is.
A következő részben a tanulmányainkat vegyük sorba. Kronológiailag fordított sorrendben (amerikai típusú önéletrajz) írjuk le iskoláink teljes nevét, és a hozzájuk tartozó végzettségeket is (általános iskolát nem kell feltüntetni). Ha még ne fejeztük be a tanulmányainkat, akkor feltétlenül írjuk oda a várható befejezés időpontját. A felsorolás után érdemes megemlíteni esetleg pályázati és egyéb tanuláson kívüli eredményeket is.

Fontos közlendők

Fontos megemlíteni a nyelvi és számítógépes ismereteinket is. Ilyenkor nem a bizonyítványunk pontos adataira kíváncsiak, hanem az állás szempontjából fontos jellemzőket.
Tehát elsősorban azt érdemes megjelölni, hogy milyen nyelvben, felhasználói programban mennyire vagyunk jártasak, és hogy milyen szívesen alkalmazzuk tudásunkat.
Itt is kronológiailag fordított sorrendben említsük meg az eddigi munkahelyeket, betöltött munkakörrel együtt, és, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk.

{mospagebreak title=Az önéletrajz} 

Minta - Magyar önéletrajz

Mindezek alátámasztásaként az önéletrajz végén szoktak felsorolásszerűen - a megfelelő munkahelyet feltüntetve - referenciaszemélyeket megadni, hogy a pályáztató szükség esetén további tájékoztatáshoz juthasson velünk kapcsolatban.
Az önéletrajz végén - amennyiben a pályáztató munkahelyen ezt elképzeléseink szerint örömmel fogadják - fogalmazzunk meg néhány sort érdeklődési körünkkel, szabadidős tevékenységeinkkel kapcsolatban. Önéletrajzban soha ne térjünk ki fizetési igény megjelölésére, ez mindig a béralku során dől el.

A kísérőlevélben feltétlenül szerepelnie kell:

 1. cím, megszólítás,
 2. honnan szereztünk tudomást az álláslehetőségről,
 3. milyen pozícióra irányul a pályázat,
 4. miért éppen ez a pályázat takarja a legmegfelelőbb személyt,
 5. a munkakörrel kapcsolatos fő célkitűzések, motiváció,
 6. pozitív tulajdonságok felsorolása (szervezőképesség, koncentrációkészség, stb.),
 7. időpont kérése személyes találkozóra.

A kísérőlevél

A kísérőlevél a formalitásokon kívül valójában olyan információknak, megjegyzéseknek ad helyet, amelyek témájuknál fogva nem kerülhetnek bele az önéletrajzi részbe, viszont fontosak a sikeres pályázathoz.
Jó tanács:
A személyesség kifejezésére a kísérőlevél szolgál, amelyet - az önéletrajzzal szemben - legcélszerűbb kézzel megírni és elegánsan aláírni.
Ha végeztünk munkánkkal, feltétlenül olvassuk át még egyszer s ellenőrizzük, hogy nincs-e benne helyesírási hiba.

Gyakorlati tippek

 • fehér vagy halványsárga, jó minőségű papír,
 • a papírral megegyező méretű boríték,
 • jól rendszerezett, egységes szöveg,
 • szakszavak mellőzése,
 • áttekinthetőség,
 • fontosabb adatok kiemelése,
 • dátum csak arab számmal jelölve,
 • lapok összefűzése.

Lehetőleg törekedjünk az egységességre! Próbáljuk kerülni a terjengősséget, a túl hosszú és emellett a túlságosan rövid mondatokat. Törekedjünk az áttekinthetőségre és igyekezzünk 1, maximum 2 és fél oldalnál nem többet írni.
Kötelező mellékletként csak a színes fényképet kell megemlíteni. Lehetőség szerint minél újabb fotót csatoljunk, legjobb, ha 9x13 centiméteres méretben. Amennyiben igazolványképet küldünk, ragasszuk fel az önéletrajz első oldalára, a személyes adatok mellé jobb oldalra, hogy ne vesszen el.
Amikor postára adjuk az elkészült anyagot, küldjük expressz és ajánlva!

Kapcsolódó kifejezések: önéletrajz 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!