Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Ez sem, az sem, amaz sem... A hozzátáplálás titkai

hozzataplalasA gyermekek táplálása már tulajdonképpen a várandósság ideje alatt is rengeteg kérdést vet fel a szülőkben, a születést követő hetekben, hónapokban, években pedig ez a bizonytalanság gyakran még tovább fokozódik, hiszen a felkínált ételek minősége a gyermek megfelelő fejlődésében, és az evéshez, ételekhez való későbbi viszonyában egyaránt meghatározó szerepet játszik. Az esetleges látszattal ellentétben azonban szerencsére nem egy lehetetlen küldetésről van szó: a leggyakoribb dilemmákról, megoldásokról és a legújabb trendekről Bartus-Preizler Gabriellával, a Czeizel Intézet gyerekdietetikusával beszélgettünk.

Utolsó frissítés: 2021. október 07. csütörtök, 16:44

Találatok: 45

Alzheimer-kór - a fejtörők haszna

puzzle demencia ellenA Neurology című szaklapban közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy sosem késő elkezdeni az agyunkat tornáztatni: kártyázni, puzzle-t kirakni, társasjátékozni, olvasni. A kutatásba bevont kétezer, átlagban 80 éves idős ember közül a magas szellemi aktivitású kategóriába tartozóknál átlagosan 94 év körül jelent meg a demencia, míg az alacsonyabb szellemi aktivitást mutatók között öt évvel korábban.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2021. szeptember 15. szerda, 15:25

Találatok: 103

Hol megy félre a gyerekek táplálkozása?

gyerek almaAz anyatejes táplálás előnyei ma már köztudottak és vitán felül állnak. Szoptatáskor az anyatermészet mind a táplálék mennyiségét, mind összetételét a legoptimálisabban alakítja a csecsemő igényeihez. Az elválasztás időszaka után azonban megkezdődik a gyermek „önálló” táplálkozása, amely kezdetben teljes mértékben a szülőkön múlik, de a családi példa a serdülőkorban és a későbbi felnőtt életünkben is mérvadó lesz.

Utolsó frissítés: 2021. augusztus 27. péntek, 09:50

Találatok: 117

Az „egészségesnek” tartott ultrafeldolgozott élelmiszerek is növelik a szív-érrendszeri kockázatot

ultrafeldolgozott elelmiszerekAz ultrafeldolgozott élelmiszerek – mint a finomított lisztből készült pékáruk, sózott burgonyaszirmok, a legtöbb felvágott, zsíros húskészítmények, a cukros üdítőitalok – fogyasztása jelentős kockázatot jelent a szív- és érrendszeri egészségre – derül ki a Framingham-utódcsoportból, a Framingham Heart Study résztvevőinek második generációjából származó mintegy 3.000 embertől nyert adatokból.

Utolsó frissítés: 2021. augusztus 21. szombat, 23:32

Találatok: 132

Túlsúllyal Élők Társasága Klub - Elhízás Világnapja

elhizas tulsullyal elok tarsasagaAz Elhízás Világnap eseményhez kapcsolódóan hamarosan megnyitja klubját a Túlsúllyal Élők Társasága.

Utolsó frissítés: 2020. március 09. hétfő, 19:30

Találatok: 816

10 okos megoldás nehéz betegekhez

orvos beteg kommunikacio vizitDr. Sterling Ransone virginiai háziorvos minden egyes alkalommal már előre rettegett, amikor a vizitekre rendszeresen az aggodalmaival teleírt jegyzetfüzettel érkező beteg jelentkezett be rendelésére, úgy érezte, muszáj megoldást találnia erre a helyzetre. Manapság már minden vizitet azzal kezd, hogy megnézi a listát. Ennek segítségével már előre tudja fejben csoportosítani és megválaszolni a panaszokat, miközben a beteggel az aznapi alkalom során körbejárandó tüneteket próbálják azonosítani.

Utolsó frissítés: 2020. február 17. hétfő, 11:24

Találatok: 718

Hol fáj? Megmondom, mivel foglalkozol!

gyógytorna hátfájdalomBár nem lehet egyértelműen megmondani a testtartásból, hogy ki milyen munkát végez, de ha nem kompenzáljuk mozgással, sporttal a munkánkból adódó mozgásszervi problémákat, akkor a gyógytornász nagy eséllyel ránézésre tudja, hogy ülve vagy állva dolgozunk-e. Aszimmetrikus testtartásban gazdag például az anyaság, amely szülés előtt és után is járhat hátfájdalmakkal. Farkas Ildikó, a Duna Medical Center gyógytornásza elmondja, miben hasonlítanak az ápolók és a rakodók panaszai, és hogyan mozgassák át testüket az édesanyák.

Utolsó frissítés: 2020. január 26. vasárnap, 18:16

Találatok: 891

Közétkeztetésben dolgozó séf nyerte a „Főzz másképpen!” receptversenyt!

receptverseny METPákozdi Norbert séf nyerte meg a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Kor Kontroll Társaság receptversenyét. Az okleveleket a két társaság elnöke: Dr. Halmy Eszter és B. Király Györgyi adta át a MET XXVII. kongresszusán Budapesten.

Utolsó frissítés: 2019. november 26. kedd, 16:26

Találatok: 843

Hamarosan eredményhirdetés - „Főzz másképpen 2019-ben!” receptverseny

receptverseny sajtos kolesropogos 2019Magyarország az OECD kimutatása szerint Európa legelhízottabb nemzete, világszerte pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk!

Utolsó frissítés: 2019. november 17. vasárnap, 16:50

Találatok: 762

Sokszor teljesen magára marad a szexuális abúzus gyermekáldozata

Sokszor teljesen magára marad a szexuális abúzus gyermekáldozataAz esetek többsége rejtve marad, az áldozatok nagy része nem beszél az őket ért traumáról.

Utolsó frissítés: 2019. július 23. kedd, 09:30

Találatok: 1134

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!