Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Ez sem, az sem, amaz sem... A hozzátáplálás titkai

Bővebben...A gyermekek táplálása már tulajdonképpen a várandósság ideje alatt is rengeteg kérdést vet fel a szülőkben, a születést követő hetekben, hónapokban, években pedig ez a bizonytalanság gyakran még tovább fokozódik, hiszen a felkínált ételek minősége a gyermek megfelelő fejlődésében, és az evéshez, ételekhez való későbbi viszonyában egyaránt meghatározó szerepet játszik. Az esetleges látszattal ellentétben azonban szerencsére nem egy lehetetlen küldetésről van szó: a leggyakoribb dilemmákról, megoldásokról és a legújabb trendekről Bartus-Preizler Gabriellával, a Czeizel Intézet gyerekdietetikusával beszélgettünk.

Utolsó frissítés: 2021. október 07. csütörtök, 16:44

Találatok: 38

Szeptember - a ritka tüdőbetegségek hónapja

Bővebben...Szeptemberben a Tüdőfibrózis Hónap alkalmával a ritka tüdőbetegséggel élő betegekre figyelünk és azokra a kihívásokra, amelyekkel mindennapjaikban szembesülnek. A betegek fizikai állapota mellett nagyon fontos mentális jóllétük is, figyeljünk rájuk, hogy tudják, nincsenek egyedül! A tüdőfibrózis egy ritka intersticiális (szövetközi) tüdőbetegség, mely során a tüdő elkezd hegesedni, megvastagodik és merevvé válik - ami légzési nehézségekhez vezet.

Utolsó frissítés: 2021. szeptember 21. kedd, 15:47

Találatok: 83

Alzheimer-kór - a fejtörők haszna

Bővebben...A Neurology című szaklapban közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy sosem késő elkezdeni az agyunkat tornáztatni: kártyázni, puzzle-t kirakni, társasjátékozni, olvasni. A kutatásba bevont kétezer, átlagban 80 éves idős ember közül a magas szellemi aktivitású kategóriába tartozóknál átlagosan 94 év körül jelent meg a demencia, míg az alacsonyabb szellemi aktivitást mutatók között öt évvel korábban.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2021. szeptember 15. szerda, 15:25

Találatok: 95

A dohányzásról leszokás fázisai

Bővebben...Legtöbb dohányos számára az első lépések megtétele jelenti a legnagyobb kihívást, az a szakasz, amikor fejben eldönti, hogy márpedig ő leteszi cigarettát. Általában ezt az időszakot hosszú viaskodás, ideális esetben felkészülés előzi meg.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2021. szeptember 08. szerda, 09:32

Találatok: 129

Az ismétlődő stroke megelőzése

Bővebben...Stroke-on átesetteknél akár tízszeresére is növekedhet egy újbóli stroke kialakulásának kockázata

  • Stroke esetén mindössze néhány óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megfelelő kezeléssel elkezdődjön a keletkezett vérrög feloldása maradandó károsodás elszenvedése nélkül
  • Azoknál akik már egyszer átestek stroke-on, az egészséges emberhez képest tízszeresére növekszik egy újbóli stroke kialakulásának kockázata1
  • A stroke korai felismerésével, megfelelő terápiával, gyakori ellenőrzéssel és orvosunkkal való rendszeres egyeztetéssel sokat tehetünk a betegség kedvezőbb kimeneteléért, a jobb életminőség eléréséért és a másodlagos stroke megelőzéséért.

Utolsó frissítés: 2021. augusztus 30. hétfő, 18:04

Találatok: 199

Hol megy félre a gyerekek táplálkozása?

Bővebben...Az anyatejes táplálás előnyei ma már köztudottak és vitán felül állnak. Szoptatáskor az anyatermészet mind a táplálék mennyiségét, mind összetételét a legoptimálisabban alakítja a csecsemő igényeihez. Az elválasztás időszaka után azonban megkezdődik a gyermek „önálló” táplálkozása, amely kezdetben teljes mértékben a szülőkön múlik, de a családi példa a serdülőkorban és a későbbi felnőtt életünkben is mérvadó lesz.

Utolsó frissítés: 2021. augusztus 27. péntek, 09:50

Találatok: 112

Élj tiszta tüdővel!

Bővebben...Annak érdekében, hogy minél többen a leszokás mellett döntsenek, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei az Élj tiszta tüdővel! figyelemfelhívó kampány keretében összegyűjtöttek néhány tényt, ami motivációként szolgálhat ebben a folyamatban.

Utolsó frissítés: 2021. augusztus 24. kedd, 16:11

Találatok: 202

„Beszterce rózsája” a Magyar Ízek Utcáján

Bővebben...A Magyar Ízek Utcáján ünnepélyes keretek között felavatták Magyarország Tortáit: Füredi Krisztián alkotását, a Beszterce rózsáját, Magyarország idei Cukormentes Tortáját és Fodor Sándor remekművét, a Napraforgót, Magyarország Tortáját 2021-ben. A torták egész hétvégén kaphatók a Várkert Bazárnál.

Utolsó frissítés: 2021. augusztus 21. szombat, 23:35

Találatok: 136

Az „egészségesnek” tartott ultrafeldolgozott élelmiszerek is növelik a szív-érrendszeri kockázatot

Bővebben...Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – mint a finomított lisztből készült pékáruk, sózott burgonyaszirmok, a legtöbb felvágott, zsíros húskészítmények, a cukros üdítőitalok – fogyasztása jelentős kockázatot jelent a szív- és érrendszeri egészségre – derül ki a Framingham-utódcsoportból, a Framingham Heart Study résztvevőinek második generációjából származó mintegy 3.000 embertől nyert adatokból.

Utolsó frissítés: 2021. augusztus 21. szombat, 23:32

Találatok: 124

Semmelweis-nap - az anyák megmentőjéről és mai utódairól

Bővebben...Minden év július 1-e a magyar egészségügy ünnepe, a Semmelweis-nap, ugyanis 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője. Az azóta eltelt közel kétszáz évben számos tudományos felfedezés és eredmény járult hozzá ahhoz, hogy a gyermeket vállaló nők biztonságban érezzék saját és kisbabájuk egészségét a várandósság és a szülés során. Ahogy Semmelweis a XIX. században korát megelőző módszert vezetett be, ma a genetika az a terület, ahol a folyamatos tudományos áttöréseknek köszönhetően újabb és újabb úttörő eljárások teszik lehetővé a nyugodt babavárást.

Utolsó frissítés: 2021. július 01. csütörtök, 16:35

Találatok: 366

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!