Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Cikkek

Magyarországon 140–200 ezren szenvednek pikkelysömörben

Psoriasis on back1Az európai lakosság 1,4–2 százaléka szenved pikkelysömörben, Magyarországon 140–200 ezerre tehető az érintettek száma – hangsúlyozza az október 29-i nemzetközi pszoriázisnap alkalmából a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának közleménye.

Mint a dokumentum kiemeli, a pikkelysömör súlyossága, gyakorisága és krónikus volta miatt a bőrgyógyászati megbetegedések egyik legjelentősebb csoportját alkotja. A pszoriázis az életminőséget a daganatos vagy a szívbetegeknél tapasztalt mértékben rontja, az esetek 30 százalékánál pedig a kórfolyamat átterjed az ízületekre is. Súlyos gyulladás, deformáció léphet fel, amely mozgáskorlátozottsághoz is vezethet.

A pikkelysömör molekuláris szintű megismerése lehetővé tette a betegség kialakulásában kulcsfontosságú molekulák célzott gátlását. Mindössze néhány éve érhetők el ezek az úgynevezett biológiai válaszmódosító szerek.

A cikk a reklám után folytatódik

A készítményeket a betegek önmaguknak, injekcióban adhatják be, vagy 6–8 hetente infúzió formájában juttatható a szervezetbe. Hatásuk ideális esetben már néhány nap múlva észlelhető, néhány hét alatt pedig a betegek bőre tünetmentessé válik, ízületi panaszaik is megszűnnek. Az eddig csak nehezen befolyásolható tünetekkel rendelkező legsúlyosabb páciensek állapota is hosszú távon kontrollálhatóvá vált. Ezek a szerek ma már Magyarországon is elérhetők.

Még mindig nagyon sok a későn, már igen elhanyagolt állapotban orvoshoz kerülő páciens, ezért a nemzetközi pszoriázisnap célja felhívni a figyelmet a betegségre, valamint a korszerű, innovatív gyógymódokra – mutat rá a közlemény.


MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: pikkelysömör  psoriasis  pszoriázis 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!