Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

Cikkek

A pikkelysömör árnyékában

How-To-Treat-PsoriasisBefejeződött a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) által életre hívott „Kampány a pikkelysömörös betegekért” elnevezésű társadalmi célú kezdeményezés. A bőrgyógyászok remélik, hogy a kampány hatására egyre több emberben tudatosult, hogy a betegség nem fertőző, és hogy a psoriasisos embereknek is sikerül erőt és reményt adni a pikkelysömör elleni harchoz.

A kampány a Pikkelysömör Világnap alkalmával, tavaly október 29-én vette kezdetét és idén január végégi tartott. A Társulat tervei szerint az akciósorozat csupán a kezdetet jelenti, jövőre ugyanis folytatódik a kezdeményezés és még nagyobb erőket kívánnak mozgósítani annak érdekében, hogy a betegséget még többen megismerhessék, a betegeket még többen megérthessék.

A dermatológusok már a korábbi években is csatlakoztak a Psoriasis Világnap rendezvényeihez és támogatták a betegszervezeteket a különböző betegedukációs programok létrehozásában. Azonban fontosnak tartották, hogy ne csak egyetlen napon irányuljon a figyelem a psoriasissal együtt élők problémáira, hanem az év minden napján segítsék őket. Éppen ezért határozták el, hogy kampányt indítanak a pikkelysömörben szenvedő emberek fizikai és lelki tünetmentességének megteremtése érdekében.

Ebben az évben a kampány az tűzte ki céljául, hogy felhívja a psoriasisban (pikkelysömörben) szenvedő betegek figyelmét a lehetséges kezelési módszerekre, azok igénybevételének fontosságára, az új eljárások megismerésére. Emellett a lakossági tájékoztatás is központi elemét jelentette a kezdeményezésnek, hiszen a korábban kevesek számára ismert betegséggel járó problémákat tudatosítani kellett az emberek számára. Természetesen ezen célkitűzéseket továbbra is kiemelten kezeli az MDT, így a jövőben is ezek fogják képezni társadalmi kommunikációjuk alapjait.

A Társulat a döntéshozók figyelmét is szerette volna – és továbbra is szeretné – a betegségre irányítani, hiszen az ő segítségük és nagyobb támogatásuk nélkül a pikkelysömörös betegek kezelése, ellátása nem lehet zökkenőmentes.

A psoriasisról tudni kell, hogy egy olyan genetikai eredetű betegség, amely az életünk során bármikor felütheti a fejét. Európában és Magyarországon is az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegségnek számít, Magyarországon mintegy 200 ezer embert érint. A betegek 10%-a tünetmentes, 57%-uk enyhe, egynegyedük középsúlyos psoriasisban szenved, míg 8%-uknál a betegség súlyosnak tekinthető. Ekkor a bőrfelszín több mint 10 százalékát borítják plakkos elváltozások.

Ráadásul a bőrtünetekhez sok esetben ízületi gyulladás is párosul (psoriatica arthritis) a betegség során, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is lényegesen magasabb, mint az egészséges embereknél (30 éves kor felett háromszoros).

A cikk a reklám után folytatódik

Pikkelysömör: nem kozmetikai rendellenesség

Ebből is látszik, hogy nem egy kozmetikai rendellenességről, hanem komoly, az életet mindenképpen megnehezítő, és lehetségesen megrövidítő betegségről van szó.

A jellegzetes élénkvörös bőrtünetek bárkinél jelentkezhetnek és komoly nehézséget okozhatnak a mindennapokban. Azonban a betegeknek nem csupán a kezelések okozta rendszeres kellemetlenséggel kell megbirkózniuk, de a társadalmi kirekesztettség érzését is sokszor el kell tűrniük. Sokan ugyanis irtóznak a psoriasisos emberektől, nem tudva azt, hogy ezzel mekkora lelki nyomást helyeznek a vállukra. A betegek óriási súlyt cipelnek, nem merik megmutatni magukat a külvilágnak, a saját betegségük árnyékában, bőrük börtönében élnek.

Az előítéletekből és az általános tudatlanságból következően a társas kapcsolataik sok esetben nem működnek a megszokott módon, könnyen elveszíthetik munkahelyüket és eshetnek depresszióba. A betegek 5%-a már az öngyilkosságra is gondolt, mint a problémák elöli menekülési lehetőségre. Többen nem is keresik a kezelési lehetőségeket, sokan beletörődnek sorsukba és inkább elrejtik a bőrükön megjelenő plakkos elváltozásokat.

Pedig igenis vannak olyan módszerek, amelyek valóban képesek javítani a betegek életminőségén. A psoriasis az orvostudomány mai állása szerint sajnos nem gyógyítható, azonban tünetmentessé tehető. A Társulat pontosan azért hívta életre a kampányt, hogy segítséget nyújtson az érintetteknek abban, hogy megtalálják a hatásos megoldást a pikkelysömör ellen. Még azoknak a súlyosan beteg embereknek sem szabad feladniuk a reményt, akik a hagyományos kezelési eljárásokat már mind kipróbálták. Léteznek ugyanis olyan biológiai terápiás módszerek, amelyek révén a betegség tünetmentessé válhat.

A pikkelysömörrel együtt élők, a hozzátartozók, valamint a közvélemény figyelmének megragadása céljából az MDT a kampány során a bőrgyógyászati rendelőkben, központokban kihelyezett plakátok és szóróanyagok segítségével igyekezett tájékoztatni mindenkit. A kreatív anyagok a betegeket a kezelési lehetőségek folyamatos keresésére, az egészségeseket pedig a psoriasisos emberek elfogadására buzdította.

A hatékonyabb felvilágosítás érdekében a Társulat a bőrgyógyász kollégák segítségét is igénybe vette. A megyei kórházak dermatológiai osztályain dolgozó főorvosok szívesen álltak a sajtó képviselőinek rendelkezésére és nyilatkoztak a pikkelysömörről, a kezdeményezésről, valamint a lakossági- és betegtájékoztatás fontosságáról.

Az MDT – egy weboldal és egy facebook oldal révén hasznos információkat szolgáltatva a psoriasisról – online felületen is igyekezett rávilágítani a probléma jelentőségére. A www.pikkelysomornap.hu, illetve a www.egyformakvagyunk.hu címek alatt elérhető weblap „Orvos válaszol” menüpontja alatt bárki nyíltan felteheti kérdéseit, amelyre egy elsősorban psoriasissal foglalkozó szakembertől kaphat választ. A kampány révén a Társulat így azoknak is igyekszik segítséget nyújtani, akik még félnek megmutatni magukat a külvilágnak.

További információk:
Pikkelysömör kampány a Facebook-on
www.pikkelysömörnap.hu
www.egyformakvagyunk.hu

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: pikkelysömör  psoriasis  pszoriázis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!