Ma Ákos és Bátor napja van. Holnap Elemér napja lesz.
A+ A A-

Cikkek

A porckopás okai

A porckopás okaiElőfordul, hogy valakinek 20 évesen is gondot jelent egy lépcső megmászása. Ennek oka a porckopás. Ez általában nem a fiatalokra jellemző. Idősebb korban azonban sok embert érint. Az évek múlásával az emberi test fokozatosan elhasználódik. Ez különösen igaz az ízületekre. A magyar lakosság 7 százaléka szenved ebben a betegségben. Az arthrosis,  vagyis a porckopás, amikor a porcok recsegnek, ropognak, nagy fájdalmakkal jár.

Dr. Babay Miklós: a porckopás okai

"A betegnek igen nagy, főleg terhelési fájdalma van, de már éjszakai fájdalma is lehet. Nagyon jellemző az indulási fájdalom. Tehát, mikor reggel felkel, fájnak az ízületei, fáj a térde, a csípője."

A porckopás elsősorban a csípőt, a térdet, a lábakat és a kezeket érinti. Hogy miért éppen testünk ezen részeit?

Dr. Sándor Edit, orvos tanácsadó: "A folyamatos súrlódás, ami ott kialakul egy steril gyulladásos folyamatot indít el, ami mindig azzal a következménnyel együtt jár, megnövekszik a folyadékmennyiség, amit úgy él meg a beteg, hogy megduzzad az ízülete és fájdalmat érez az ízületébe."

Az ízületekben két csontvég illeszkedik össze. Ahhoz, hogy ezek zökkenőmentesen mozogni tudjanak a feszülőket porc borítja. Ez a porc mintegy  megzsírozza a csontokat. Így válik lehetővé mozgatásuk. A porc azonban az idő múlásával fogyni kezd, az az kopik.

"Lehet látni, hogy szép, sima felületűek a csontok. Mellette ez a sárgás valami, ez lenne a porc és közvetlenül mellette látható, hogy hogy néz ki az az ízületi porc, amely már károsodik. Lehet látni, hogy az az egyenletes vonal töredezetté válik, ami egyúttal azt vonja maga után, hogy a mozgás beszűkült."

A porckopás a 70 év felettiek 100 százalékát, a túlsúlyosok közül minden második embert érint

Mégsem csupán az ő betegségük. A porc állapotát ugyanis a mozgásszegény életmódon kívül a túlzott igénybevétel is veszélyezteti. A versenyszerűen sportolók esetében az aktív és megerőltető mozgás a porc túlzott megterhelésével jár. Ezért az ő esetükben a porcot védő szalagokra különösen vigyázni kell.

Simon Emese, kerékpárversenyző: "Természetesen megfelelően kell ez ellen védekezni. Nagyon fontos az edzések előtti bemelegítés, amit egy amatőr sportolónak sem szabadna kihagynia. Az edzés előtti 25-30 perc bemelegítés nagyon fontos, ugyan így a levezetés, a nyújtás."

A porc átlagosan csak 3 mm vastag és az ízületekben lévő folyadékokból táplálkozik. A porckopást lényegében helyi anyagcsere okozza, az az amikor a porc nem kap elegendő táplálékot. Ennek pedig súlyos következményei vannak.

Dr. Babay Miklós, ortopéd szakorvos: "Fokozódik a porcsejteknek a lebomlása. Ezek a bomlástermékek a porcsejtekből kiszabadulnak és bekerülnek az ízületbe.

Súlyos porckopás esetén az ízületi felszínt pótolni kell. Ilyenkor általában protézist ültetnek a csontba. A kezdeti stádiumban azonban van más megoldás is. Létezik ugyanis egy olyan anyag, amit egyes rákok kitinpáncéljából nyernek. Ez az úgynevezett glükozamin-szulfát, ami ha bekerül az emberi szervezetbe, akkor képes beépülni a porcba, meggátolva annak további kopását, sőt újra építi azt.

Dr. Sándor Edit, orvos tanácsadó: "A glükozamin, a szervezetben szinte mindenhol jelenlevő anyag és egy olyan molekula, ami a nevéből is adódik, ami glükózból és egyéb más molekulákból felépülve a természetesen alapanyagát vagy táplálékát jelenti azoknak a sejteknek, amiből végül a porcszövet képződik és újra képződik. "

A porckopás egyébként megelőzhető, ehhez rendszeres, nem túl megerőltető mozgás, egészséges életmód és helyes táplálkozás szükséges.

Nézze meg videón

freepress24.tv
Kapcsolódó kifejezések: porckopás  ízületek 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!