Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Cikkek

Az új csípőprotézisekkel akár 20 évig is!

Az új csípőprotézisekkel akár 20 évig is!A cement nélküli összetevőket alkalmazó teljes csípőprotézisek akár 20 évig is kitarthatnak – kétszer annyi ideig, mint a régebbi típusok.

 Megbízható csípőprotézis

A chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjának vizsgálata kimutatta, hogy a 124 cement nélküli fém Harris-Galante implantátumból, melyet a csípő ízületi gödrébe illesztenek be, mindössze öt romlott el a betegben két évtized alatt.

A korábbi implantátumok esetében speciális cementtel rögzítették a  csípőprotézist a beteg csontjához, ezek azonban gyakrabban hibásodtak meg, többnyire már 10 év használat után. Az új implantátumokban cement helyett egy porózus anyagot alkalmaznak, amellyel a csont összeolvad, erősebb, tartósabb kötést hozva létre.

„Eredményeink megerősítik a Rush és más intézmények által szolgáltatott korábbi bizonyítékokat arra nézve, hogy a cement nélküli ízületgödri összetevők nagyon jól beválnak, és segítségükkel hosszú távú biológiai rögzülést lehet elérni” – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Dr. Craig Della Valle.


A tanulmányban olyan betegeket követtek le, akik csípőátültetésben részesültek a Rush kórházban az elmúlt két évtizedben, és az eredmények azt mutatták, hogy az új implantátumok közül kevés romlott el olyan mértékben, hogy újabb átültetésre legyen szükség. A kutatócsoport azonban azt is hozzátette, hogy a betegek egyötöde esetén a protézis fémhéját borító műanyagréteg olyan mértékű elhasználódásnak lett kitéve, hogy további, kevésbé invazív műtétet hajtottak végre vagy javasoltak.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: cement  csont  csípőprotézis  implantátum  ízület 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!