Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

Cikkek

Új remény: porcsejtbeültetés

Új remény: porcsejtbeültetésAz Ironman-győztes triatlonos, Gregg Szilágyi valószínűleg sosem számított arra a veszélyre, mely végül megsemmisítette a térdét, atlétikai pályafutásának végét jelentve: egy rohanó pudlira.

Az ütközés miatt, a negyvenhat éves Szilágyit térdműtétnek kellett alávetni. A baleset, a műtét és a triatlonedzésekkel eltöltött hosszú évek miatt, Szilágyi bal térdízületében gyakorlatilag nem maradt porc, ez pedig fájdalmas ízületi gyulladást és a mozgásképességének korlátozását okozta.

Szilágyi orvosa térdprotézis behelyezését javasolta, mely azonban megfosztotta volna az atletizálás képességétől valamint korlátozta volna serdülőkorú gyermekei társaságában végzett gyalogtúrák kivitelezésében és a síelésben is. Egy deerfieldi rezidens azonban a porcátültetést javasolta, melynek segítségével Szilágyi jó eséllyel megőrizheti aktív életmódját.

Amennyiben alkalmasnak találják rá, Szilágyi úgynevezett allograft meniszkusz átültetésben fog részesülni, mely képes lesz porcszövetet (az ízületi felszíneket és egyentlenségeket borító sima felszínű anyag) biztosítani a bal térde számára. A műtétet Dr. Brian Cole, a Chicago Bulls csapatorvosa fogja végezni, aki a porcműtétek szakértőjének számít.

Cole már tizenkét éve végez hasonló műtéteket. Jelenleg évente akár kétszáz ilyen műtétet kivitelez, pótolva a porcfelszíneket térdekben, könyökökben, csípőkben, vállakban és bokákban.


Bár az eljárás néhány formája már évtizedek óta létezik, a beültetendő porcszövet tartósítására és a beültetés módjára vonatkozó újításoknak hála, a porcátültetés egyre általánosabb megoldásnak számít a krónikus ízületi fájdalmaktól szenvedő páciensek körében, akik vagy túl fiatalok vagy egyszerűen nem akarnak ízületi implantátumot.

„Bár ez nem rák, így nem fog megölni sem, de egy olyan ember számára, aki aktív élethez szokott, ennek elvesztése komoly érzelmi megterhelést jelenthet.” – mondta Cole.

A negyvenkét éves John Golden esete hasonló. Egyetemi évei alatt, még ’80-ban, miután katasztrofális térdsérülést szenvedett összesen huszonhárom térdműtéten esett át a következő húsz évben, ebből tizenhármaz a sérült jobb térdén, tízet pedig a bal térdén végeztek el amelyet a sérült térdét kímélendő túlerőltetett.

Mivel ezen műtétek végső soron hatástalannak bizonyultak Golden fájdalmának enyhítésében, orvosa mesterséges ízület beültetését javasolta. „Gyakorlatilag elküldött, hogy vegyek egy földszintes házat, mert valószínűleg képtelen leszek lépcsőzni.” – mondta Golden.

De miután Golden dupla porcszövet átültetésben részesült Cole doktortól 2005 májusában és visszaszerezte mozgóképességét, nem csak néhány lépcső megmászására vált képessé. Március végén kétévnyi edzés után Golden nekivágott egy hetven napos túrának, melynek célja a Mount Everest megmászása volt.

A meniszkusz (a térdízületben található ék keresztmetszetű, C alakú porc) és az ízületi porc, mintegy kipárnázzák a combcsont és a lábszárcsont ízületi felszínét a térdben. Bármelyik porc sérülése, akár baleset, helyreállító műtét vagy természetes kopás miatt fájdalmas ízületi gyulladást eredményez.

Egy porcátültetés során egy nemrég elhunyt személy porcszövetéből vesznek ki egy darabot, hasonlóan egy szervátültetéshez. Ezután a porc darabot műtétileg behelyezik egy olyan személy ízületébe, akinek ízületi porca valamely oknál fogva sérült, hiányos. A beültetett porc képes új porcszövet kialakítására, mely a környező csontokat befedi.

Ellentétben a szervátültetésekkel, a porcátültetés esetében a szövet kilökődésének veszélye nem jelentős, állítja Cole. Bizonyos okok miatt, melyeket még jelenleg is kutatnak az implantátumok 75-80%-a marad csak meg a gazdaszervezetben, mely elég jó aránynak számít, ez azonban Cole szerint nem elégséges.

Ezért Cole és még mások is alternatív eljárásokkal kísérleteznek. Ezek közül az egyik, korlátozott felhasználásban már létezik, nevesül, mikor a beteg saját testéből vesznek porcsejteket, majd ezen sejtekből laboratóriumi körülmények közt tenyészetet készítenek, mielőtt azt beültetik a sérül ízületbe.

Alkalmasint az őssejteket is fel lehetne használni a sérült porc újranövesztéséhez, de Cole elmondása szerint ez a technológia még nem áll készen a mindennapi orvosi használatra. Cole célja elérni, hogy a szervezet végső soron saját magát gyógyítva végezze el a munkát.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!