Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Cikkek

A pikkelysömörösök lelke is sérül

A pikkelysömörösök lelke is sérülA pikkelysömör olyan, mint egy páncél, védőréteget von viselője köré, és ez a vastag, sérülékeny, sebes „takaró” egyéb testi-lelki betegségek kialakulásának kedvez.

Magyarországon 150–200 ezer pikkelysömörös beteg él

Ismert, hogy a pszoriázis nem gyógyítható, de a beteg tünetmentessé tehető. A pikkelysömörrel élők 5 százaléka depressziós, a betegek 40 százaléka szorong, patológiás félelemmel él együtt. Miért éreznek ők így, és mit tehetnek azért, hogy harmóniában éljenek önmagukkal?

Erről beszélt a debreceni Bőrklinikán rendezett pszoriázis világnapi rendezvényen Abrusz Alíz pszichológus, a Magatartástudományi Intézet óraadó oktatója.

A pszichológus szemléltette, a pikkelysömörös betegnek ahogyan sérül védelmet adó bőre, úgy sérül kapcsolatteremtő képessége. A konfliktusokkal nehezen küzdenek meg. Éppen ezért nagy jelentősége van a relaxációnak, a pszichoterápiának, kiegészítve ezzel az orvosi kezelést. A relaxációs gyakorlatok csökkentik a szorongást, önismeretet adnak. A pszichoterápiák során hatékony megküzdési módokat sajátíthatnak el. Fontos a relaxáció megtanulásánál a szakember jelenléte (pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta). Emellett sokat segít, ha a páciens tisztában van betegségével, tüneteivel, gyógyíthatóságával, ezért is érdemes rendszeresen konzultálnia kezelőorvosával. Előrelépés a beteg társas kapcsolatai, a másokhoz való alkalmazkodás terén, ha beszél problémáiról a környezetében élőknek, elmondja, hogy pl. nem fertőz.

A cikk a reklám után folytatódik

A pikkelysömörös beteg életminőségét befolyásolja neme, életkora, családi kapcsolatai, iskolázottsága, munkakörülményei

Az iskolázottak jobban viselik betegségüket, mint a kevésbé iskolázottak, mert a tanultaknak nagyobb a rálátásuk a kórra. A munkanélküliek drasztikusabban élik meg, mert amúgy is nyomasztja őket helyzetük. Akiknek él a családjukban pikkelysömörös beteg, azok már ismerik a betegséget, tehát nekik könnyebb vele élni.

A kutatás során megállapították, hogy a 18-45 éves egyedül élő nők tartják legsúlyosabbnak betegségüket. Azért, mert a női nemtől társadalmi elvárás, hogy szépek, csinosak, ápoltak legyenek, s a pikkelysömörös betegek úgy érzik, látható tüneteik miatt nem felelnek meg ennek az elvárásnak. Különösen az egyedül élők, mert nekik nincs folyamatosan közvetlen közelükben rokon, családtag, aki lelki támogatást nyújtana a mindennapokban - tudatta az Debreceni Egyetem EgészségCentrum magazinja.

Nem a külcsín a fontos, hanem a belbecs, mert a szépség belülről fakad – mondta a pszichológus, és a Grimm testvérek Hamupipőke c. meséjét hozta példának: Hamupipőkének nem külseje, hanem jószívűsége, emberi tisztasága, belülről fakadó szépsége miatt teljesedett ki élete. Mert nem a külső, hanem belső tulajdonságai, a szívében lakozó érzelmek szerint ítélték meg, ami megszívlelendő tanács mindenkinek.

[OrientPress Hírügynökség]

Kapcsolódó cikk(ek):

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: pikkelysömör  psoriasis  pszoriázis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!