Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Látászavar

LátászavarA külső információk több mint harmadát a szem fogja fel. A látási érzékelés nagyon fontos az ember számára. Az optikai ingerek idegi impulzussá alakulva a recehártyán keresztül az agy látókérgéhez jutnak el.

A látószerv részei: szemgolyó, szemizmok, szempilla, könnymirigy, látóideg és a központi idegrendszer látóközpontja. Bármely terület károsodása esetén látászavar következik be. A zavar megnyilvánulása többféle lehet: életlen kép, hibás térlátás, elmosódott színek, látáskiesés stb.

Lehet gond a látásélességgel, aminek oka többnyire a szemgolyó és a szem optikai rendszerének elváltozása. Aki távollátó, annak a szemgolyó hosszirányú átmérője rövidül le, s a kép azért életlen, mert az ideghártya mögött képződik. Aki rövidlátó, annak pedig megnyúlik a szemgolyó hosszirányú átmérője, s a kép azért életlen, mert a kép az ideghártya előtt képződik. Ebből következik, hogy normális esetben, amikor a szemlencse pontosan az ideghártyára vetíti a képet, az élesen jelenik meg. A távollátó és közellátó jellegű hibák lencsével könnyen korrigálhatók. Az évi ellenőrzés során megállapítható, hogy a szemüveg megfelelő-e a további időszakra is.

Az agyi funkcionális zavaroknak is lehet tünete a látászavar. A látásélességgel van probléma az élvezeti szerek kóros fogyasztása, néhány gyógyszer mellékhatása következtében. Gondot jelenthet a látásban az agyi sérülés, a migrén rohamidőszaka, az agy vérellátási zavara, a jelentős mértékű vércukorszint csökkenés.

A homályos látás általában az idősödéssel függ össze. A kép azért homályosodik el, mert a szemlencse és az üvegtest az elöregedés következtében elhomályosodik, a fényáteresztő képessége csökken.

Retinaleválás miatt szikralátás, látótér-beszűkülést okozhat komoly zavarokat. Ebben az esetben csukott szemmel csillagokat, villanásokat lát a beteg. Ennek oka, hogy a szem ideghártyája a szemfenéktől eltávolodva nem tudja feldolgozni a szemfenékre érkező képet, s felrémlik a látás nagyfokú romlásának sőt a megvakulásnak a rémképe. A beszűkült látótér, a megjelenő fekete fátyol vagy függöny jelzi, hogy azonnali orvosi segítségre van szükség. Az ok látóideg működési zavar vagy komoly ideghártya elváltozás.

Látászavarnak nevezzük a színvakságot, színtévesztést is. A színvakság a fekete-fehérben való látást jelenti. Amennyiben a színvakság csak részleges, akkor a színek egy részét nem érzékeli a beteg. A kancsalság gyakori rendellenesség, amelyben a két szem nézővonala eltér egymástól. Az egyik szemnél a kép éles, a másiknál az ideghártyán nem a megfelelő területre kerül, ezért a szem kikapcsol.

A szem elváltozásainak feltérképezéséhez szemtükröt, réslámpát, mikroszkópot, szemnyomás-mérőt, ultrahangos vizsgálatot és egyéb speciális, műszeres vizsgálatot végeznek el.

A+ A A-
Látászavar
19 találat Rendezés
  • Összes találat
  • (19)

Rövidlátás

A rövidlátás a jövővel kapcsolatos bizonytalanságot jelzi. A személy képes a közvetlen valóságot kezelni, de nehéz a jövőbe látnia, a lehetőségeivel szembenéznie.

Ehhez a félelmein kellene túltennie magát. A személy hajlamos lehet a befeléfordulásra, a visszahúzódásra. A rövidlátás általában nagyfokú szubjektivitásra utal, „nem lát tovább az orra hegyénél”. A rövidlátás oka fásultság, csalódottság is lehet.

Feladat: el kell fogadni, ami külvilágban történik.

Címkék:
2011. máj. 05. csütörtök

7 jel, amely 2-es típusú cukorbetegségre utal

7 jel, amely 2-es típusú cukorbetegségre utal

A 2-es típusú cukorbetegek száma folyamatosan nő a felnőttek és a gyerekek körében is. Akinek van érintett családtagja, vagy észreveszi magán a felsorolt jeleket, jól teszi, ha kivizsgáltatja magát.

2015. június 04. csütörtök

Az agyi érkatasztrófa - stroke - okai

Az agyi érkatasztrófa - stroke - okai
Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyinfarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása áll (80%-a az agyi érkatasztrófáknak) valamint az agyvérzés, ami az agyat ellátó ér megrepedésének következménye (20%-a az agyi érkatasztrófáknak).
2009. április 02. csütörtök

Lássunk tisztán! Ma van a Látás Világnapja

Lássunk tisztán! Ma van a Látás Világnapja

Csak az 50 évesnél idősebb populációban közel 33 ezer vak és 218 ezer látássérült ember él hazánkban. Az esetek többségében azonban nem az ismert szemészeti problémák, a szürkehályog, a zöldhályog vagy egyéb látóhártya-betegségek, hanem a cukorbetegség áll a háttérben. A Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért idén a Látás Világnapja alkalmából számos programot szervez, hogy felhívja a figyelmet a látásvesztés megelőzésének és kezelésének fontosságára.

2016. október 13. csütörtök

Éleslátás hagyományos és alternatív eszközökkel

Éleslátás hagyományos és alternatív eszközökkel

{nomultithumb}A szembetegségek következtében megváltozhat a látás, a szemgolyó megjelenése illetve érzékelése. A szemtünetek rendszerint a szem betegségei miatt jelennek meg, időnként azonban más – különösen az agyban zajló – kórfolyamatot is jelezhetnek. A szemtünetek néha több szervrendszert érintő betegség részeként fejlődnek ki.

Címkék:
2015. augusztus 30. vasárnap

A vak, aki nincs tudatában "látásának"

A vak, aki nincs tudatában "látásának"
Hívhatjuk egyfajta második látásnak: Tudósok hírül adták, hogy egy vak ember Svájcban átjutott egy útvesztőn, habár nincs tudatában annak, hogy látja a körülötte levő világot.
Címkék:
2009. január 06. kedd

Mi derülhet ki egy szemvizsgálatból?

Mi derülhet ki egy szemvizsgálatból?
Ha figyelembe vesszük, hogy hányféle fajtája van a diabéteszes szembetegségeknek, és mennyi kezelési eljárást ismerünk, akkor a klinikai szűrések, és a különféle javaslatok sokat segíthetnek. A következőkben szó lesz arról, hogy egy vizsgálat során, mit kell megkérdezni, és hogyan is kéne történnie egy alapos vizsgálatnak.
2008. november 25. kedd

Magyarázat az optikai csalódásra

Magyarázat az optikai csalódásra
Isia Leviant Enigma című festménye csaknem három évtizeden át állt a kétszáz éve folyó vita központjában, mely arról zajlott, hogy vajon a szem vagy az agy játszik szerepet a látszólagos mozgás érzékelésében. Az Enigma egy feltűnő vizuális illúzió, egy álló képben rotációs mozgás vehető ki.
Címkék:
2008. október 12. vasárnap

Megmenthető a baba látása

Megmenthető a baba látása
Látásproblémára figyelmeztető jel lehet, ha a baba hunyorog, az egyik szemét be-becsukja. Szemész szakorvosi vizsgálat javasolt, ha bármilyen rendellenességet észlel a szülő a kisbaba szemén; például a szembogár területe nem egyenletesen fekete, vagy a szivárványhártya nem szabályos, vagy a szemek állása nem párhuzamos.
Címkék:
2008. október 10. péntek

Remény a rövidlátó gyermekeknek

Remény a rövidlátó gyermekeknek
A pirenzepin hatóanyagú gyógyszer lassíthatja a rövidlátó gyermekek látásromlásának ütemét, jelentette az Amerikai Gyermekszemész Társaság (AAPOS) lapja.
Címkék:
2008. augusztus 30. szombat

A videójátékok javíthatják a látást?

A videójátékok javíthatják a látást?
A videojátékok élesíthetik a látást azáltal, hogy segítik a játékosokat leküzdeni látási zavaraikat. Legalábbis ezt állítják a Rochester Egyetem agykutatói, Daphne Bavelier és C. Shawn Green. A fiatal kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kezdő videojátékosok 15-20 százalékának látási koncetráltsága némiképp javult, miután összesen 30 órát játszottak 4-6 héten keresztül.
Címkék:
2007. október 30. kedd

Bifokális lencsékkel a rövidlátás ellen

Bifokális lencsékkel a rövidlátás ellen
Bizonyos gyermekekben, akik speciális, ún. vonalmentes bifokális lencsét viselnek, egyértelmûen lassabban fokozódik a rövidlátás, mint azokban akik hagyományos lencséket viselnek - olvasható a Investigative Ophthalmology and Visual Science hasábjain közölt tanulmányban.
Címkék:
2007. október 30. kedd

Évente 6060-an veszítik el látásukat

Évente 6060-an veszítik el látásukat
Magyarországon évente 6060-an veszítik el a látásukat, miközben a vakság javarészt megelőzhető. A cukorbetegség következtében kialakuló vakság 90-95 százalékban elkerülhető lenne, ha időben orvoshoz fordulnának. A Fehér Bot Napját 15-én tartották, de az egész héten a látássérültekre emlékezünk.
2007. október 15. hétfő

Rövidlátó gyermekek

Rövidlátó gyermekek
A nemzetközi adatokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre több a rövidlátó fiatal. Ennek fő oka - az orvosok szerint - a túl sok tévénézés és számítógépezés. Ugyanakkor rendszeres szemészeti vizsgálattal sok esetben megelőzhetnék a szemüveg viselését.
Címkék:
2007. szeptember 12. szerda

Ötven másodperces szemműtétek

Ötven másodperces szemműtétek
Kétszázezer forint és egy ötven másodperces fájdalommentes mûtét: ennyi kell, hogy valaki örökre eldobja a szemüvegét – hirdetik a lézeres látásjavító operációkat végző vállalkozások. Érdemes azonban átgondolni, vállaljuk-e a kockázatot, még akkor is, ha az minimális: az esetek egy-két százalékában fordul elő komplikáció. Noha hazánkban nem volt még rá példa, szélsőséges esetben akár meg is vakulhatunk – állítják szemorvosok.
Címkék:
2007. szeptember 11. kedd

Nem látom a táblát

Nem látom a táblát
Az iskolaév kezdetén megszaporodnak a szemészeti rendelőkben a gyermekeikkel jelentkező szülők. Gyakran az iskolában derül ki, hogy valami gond van a gyermek szemével: nem látja a táblát, olvasási nehézségei vannak, sokat pislog, könnyezik, megfájdul a feje délutánra.  A kancsalság, tompalátás kezelése 6-7 éves korban már majdnem megkésettnek mondható.   A hat-hétéves kor a legutolsó időpont, amikor a kancsalság és annak következményei még eredményesen kezelhetők.
Címkék:
2007. szeptember 11. kedd

Ugrásszerűen nő a rövidlátó fiatalok aránya

Ugrásszerűen nő a rövidlátó fiatalok aránya
A fejlett országokban ugrásszerû emelkedik a rövidlátó fiatalok aránya: a jelenség a túl sok tévénézéssel, valamint a számítógép előtt töltött idő és a kötelező olvasmánymennyiség növekedésével magyarázható.
Címkék:
2007. július 11. szerda

Nagyító alatt a gyermekszemüveg

Nagyító alatt a gyermekszemüveg

A szülők maguktól nem tudják eldönteni, hogy kell-e gyermeküknek szemüveg. Ezért fontos, hogy teszteltessék gyermekük éleslátását. Fontos lenne, hogy a 2. születésnap környékén minden gyermek átessen egy szemészeti vizsgálaton.

Címkék:
2010. január 15. péntek

Látászavarok

A látászavar otthoni módszerekkel lassítható néha javítható.

1. homeopátia – szemfáradtságra: Ruta.

2. Bates-módszer – speciális szemtorna

3. szemtorna jógával – ismert olyan gyakorlatsor, amely az idegállapot megnyugtatására képes és olyan is, amellyel javítható a szem alkalmazkodóképessége. ű

4. egyéb – jó világítás biztosítása, szürke hályog esetén feketeáfonya kivonat szedése, szemtorna jógával, látásjavító vitaminok – Béta-karotin, C- és E-vitamin – szedése.

Címkék:
2011. máj. 03. kedd
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!