Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Fáradtság

FáradtságAki gyenge, fáradékony vagy a szokásosnál rendszeresen többet alszik, levertnek érzi magát egy olyan tünettel találja szembe magát, ami nagyon sok embernél jelentkezik. A fáradtságnak lehet természetes oka, de lehet a legkülönbözőbb betegségek tünete is, ezért ezt általában nem jellemző tünetnek tekintik. A szokatlan fáradtság, a levertség gyakran együtt jár depresszív hangulatváltozással, ingerlékenységgel, fejfájással.

A legtermészetesebb ok a munkahelyen vagy az otthon végzett, megfeszített munka, a tartós túlterhelés, melyhez általában családi és munkahelyi feszültségek is társulnak. Ugyancsak ide tartozik, ha valaki rendszeresen keveset alszik. A kevés alvás következménye a nappali fáradtság, levertség. Az ellenszer ezekben az esetekben a több pihenés, a hosszabb időtartamú alvás.

  • Amennyiben a fáradtság együtt jár sápadtsággal, légszomjjal, gyengeséggel, szívdobogás érzéssel, valószínűsíteni lehet, hogy vérszegénység – anémia – alakul ki, a vasban szegény étrend miatt, vagy nőknél a menstruáció idején.
  • Ha a kísérő tünetek között megjelenik a fázékonyság, a száraz bőr, az ok nélküli hízás, a hajhullás csökkent pajzsmirigy működés – hypothyreosis – lehetősége merül fel.
  • Depresszió okozhatja a fáradtságot, ha a tünetek között megjelenik a koncentrálási nehézség,a döntésképtelenség, a csökkent szexuális érdeklődés, a fejfájás.
  • A fáradtság, levertség egyéb súlyos betegségek egyik jellegzetes tünete is lehet. Ide sorolhatóak a szívizomgyengeség, a rosszindulatú daganatos megbetegedések és az idült lefolyású fertőző betegségek.

E felsorolt esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni a vizsgálatok elvégzése, a pontos diagnózis megállapítása és a kezelés mielőbbi megkezdése érdekében.

Fáradtságérzés jelentkezhet valamilyen fertőző betegségből való kilábalás idején

A gyógyulási folyamat több hétig is eltarthat, de a tünet egy hónapon túli fennállása estén célszerű orvoshoz fordulni.

A rendszeres alkoholfogyasztás- még abban az esetben is, ha mérsékeltnek tűnik – depresszív hatású lehet. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha egy-két hetes szünetet sem tud tartani, vagy nélküle nem tud aludni valaki.

A fáradtság, levertség elkerülésére legjobb módszer az egészséges életmód. Az elegendő alvás,a könnyű és változatos táplálkozás, a füstmentes környezet, a mértékletes alkoholfogyasztás és a sport sokat segít e tünetek megszüntetésében. Ha a fáradtság látszólag minden ok nélküli a biztonság kedvéért fel kell keresni a kezelőorvost.

A+ A A-
Fáradtság
11 találat Rendezés
  • Összes találat
  • (11)

A horkolás szempontjából kockázatos helyzetek

A horkolás szempontjából kockázatos helyzetek

A horkolás nem csak a hálótársat zavaró jelenség, de veszélyes is lehet a horkolóra nézve - a horkolás szempontjából kockázatos élethelyzetekre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus.

2017. november 05. vasárnap

Állandóan fáradt, stresszes? Ez is magyarázhatja...

Állandóan fáradt, stresszes? Ez is magyarázhatja...

Krónikus fáradtság a vezető tünet, de az apátia, gyengeség, alacsony vérnyomás is figyelmeztet.

2014. október 08. szerda

Mindennapi küzdelmünk a fáradtsággal

Mindennapi küzdelmünk a fáradtsággal

{nomultithumb}Aki gyenge, fáradékony vagy a szokásosnál rendszeresen többet alszik, levertnek érzi magát egy olyan tünettel találja szembe magát, ami nagyon sok embernél jelentkezik. A fáradtságnak lehet természetes oka, de lehet a legkülönbözőbb betegségek tünete is, ezért ezt általában nem jellemző tünetnek tekintik. A szokatlan fáradtság, a levertség gyakran együtt jár depresszív hangulatváltozással, ingerlékenységgel, fejfájással.

Címkék:
2016. augusztus 07. vasárnap

Fáradt és levert vagy? A tápanyaghiány lehet a ludas

Fáradt és levert vagy? A tápanyaghiány lehet a ludas

Szakértők szerint annak ellenére, hogy sokan követik a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztásra intő egészségügyi jó tanácsokat, sok emberben hiány alakul ki a jó állóképességhez szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból.

Címkék:
2011. szeptember 09. péntek

Ne vedd félvállról: a gyomorfekély tünetei

Ne vedd félvállról: a gyomorfekély tünetei

A gyomorfekély akaratunktól független, a vegetatív idegrendszer egyensúlyi zavarainak következménye. Maga a fekély  kerek szövethiány (ulkusz peptikum), a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadását jelenti legalább 5 mm kiterjedésű területen. Mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

2010. máj. 24. hétfő

Fáradtság: 10 betegség, ami okozhatja

Fáradtság: 10 betegség, ami okozhatja

A fáradtságot érző emberek 20–30 százalékában valamilyen betegség okozza az állapotot. Ha túlságosan fáradt vagy, és az érzés csak fokozódik, elképzelhető, hogy valami betegség gyötör. Ha pedig már ahhoz is túl fáradt vagy, hogy sétálj egyet, munkába menj, megfürödj vagy felöltözz, súlyos lehet a baj.

Címkék:
2011. november 25. péntek

A krónikus fáradtság szindróma biológiai háttere

A krónikus fáradtság szindróma biológiai háttere

A krónikus fáradtság szindróma hosszan tartó, súlyos, és korlátozottsággal járó fáradtságot jelent, melynek kiváltó oka a meglehetősen széleskörű kutatások ellenére egyelőre ismeretlen, pedig a becslések szerint, csak az Egyesült Államokban több mint 1.000.000 embert érint.

Címkék:
2012. április 29. vasárnap

A krónikus fáradtság szindróma rejtélye

A krónikus fáradtság szindróma rejtélye

A San Franciscói Egyetem munkatársai megpróbáltak utánajárni a rejtélyes betegség okának. Több, mint száz éve keletkeztek az első leírások, melyek a hosszantartó fáradtságból, memóriazavarokból, fejfájásból, kognitív zavarokból, emésztési és alvási problémákból álló betegséget taglalják. A tünetcsoport a 20. században a krónikus fáradtság szindróma (európai orvosok körében mialgiás encefalopátia = izomfájdalmakkal járó agyi betegség) elnevezést kapta.

Címkék:
2011. október 12. szerda

12 tünet, amely szívbetegségre utalhat. Vedd komolyan!

12 tünet, amely szívbetegségre utalhat. Vedd komolyan!

A szívbetegségek jelentik az első számú halálozási faktort az USA-ban: többen halnak meg benne, mint az összes ráktípusban együttvéve. Hogy miért? Részben azért, mert az emberek nem – vagy csak nagyon későn – fordulnak orvoshoz a tünetek jelentkezésekor. A tünetek nem mindig intenzívek és egyénenként, sőt nemenként is eltérőek lehetnek.

2010. máj. 15. szombat

Krónikus fáradtság szindróma

A krónikus fáradtság szindróma többnyire fiatal nőket érintő tünetegyüttes, amelyek kezelésére több módszer is ajánlott.

1. gyógynövény-készítmények – napi egy csésze kasvirág, lórom, ragadós galaj és vad iringó keverékéből készült tea fél éven át, édesgyökér napi 2–3000 mg. 2-3 hónapig majd ginszeng, orbáncfű antidepresszánsként és ligetszépeolaj.

2. aromaterápia - relaxáláshoz levendulaolaj belégzése, meleg fürdőhöz rózsamuskátli-, levendula-, szantálfa- és ilang-ilangolaj egy-két cseppje.

3. virágkivonatok - stresszhez: olajfa, apátiára: vadrózsa, szellemi élénkség fokozására: iszalag, elkeseredettségre: sárga fűz.

4. homeopátia – izomfájdalomra, influenza tünetekre: Eupatorium esetleg Rhus toxicodendron, alvászavarra, stresszre: Ignatia, depressziós fáradtságra: Sepia.

5. egyéb – kognitiv viselkedésterápia, relaxálás, stresszkezelés, étrend átalakítása a védekezőképesség javítására, étrend kiegészítők (multivitaminok, nyomelemek stb.).

Címkék:
2011. máj. 03. kedd

Fáradtság

Fáradtság esetén sokat segíthet a megfelelő étrend, az aktív testmozgás, a jóga vagy a Tai Chi, hidroterápia és hasznos megtanulni a stresszkezelő módszereket.

1. Aromaterápia: masszázshoz levendula vagy citromolaj a mandula ill. szőlőmagolajhoz keverve, bedörzsöléshez levendula- és kangaolaj valamint római kamillaolaj az alapolajokhoz, párologtatáshoz rozmaringolaj vagy muskotályzsálya, borókabogyó és magas fűszercirok olaja kombinálva.

2. Gyógynövény-készítmények: ginszeng, herbatea, nyugtató keverék macskagyökérből, kamillából, komlóból, citromfűből és hársfavirágból ill. ázsiai gázló gyógynövény. Gyors segítséget jelenthet a mate tea, koffeintartalma miatt.

3. Homeopátia: fizikai fáradtságra Arnica, szellemire Kali phosphoricum, szorongásra Arsenicum vagy Valeriana.

4. Virágkivonatok: olajfa, ezerjófű, tölgyfa, gyertyánfa.

Címkék:
2011. máj. 03. kedd
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!