Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bertalan napja van. Holnap Lajos és Patrícia napja lesz.
A+ A A-

Vigyázat, a sok ülés vérrögöt okoz a tüdőben!

Vigyázat, a sok ülés vérrögöt okoz a tüdőben!Azok a nők, akik az átlagosnál többet ülnek, két-háromszor nagyobb eséllyel vannak kitéve annak, hogy életveszélyes vérrög alakul ki a tüdejükben – áll a British Medical Journal című lap online kiadásában megjelent tanulmányban.

A kutatás kimutatta az ülő életmód és a szívrohamhoz vezető vérrögök közti összefüggést

Noha azt a szakemberek is elismerik, hogy a különbség igen alacsony – mindössze héttel több tízezer esetből, ami alig magasabb, mint a fogamzásgátló tabletták és a sok repülés okozta szám –, a felfedezés mégis igen nagy jelentőségű. A legtöbb eddigi kutatás a témában azt vizsgálta, hogy az illető mennyit mozog. Ez az első, amely megfordította a nézőpontot, és az ülés szemszögéből figyelte meg a folyamatot.

Vérrög úgy alakul ki a tüdőben, hogy a lábban található rög – teljes egészében vagy részben – felkerül a véráramon keresztül. Tünetei a nehéz légzés, a köhögés és a mellkasi fájdalom.

A cikk a reklám után folytatódik

Dr. Christopher Kabrhel és csoportja közel hetvenezer ápolónőt vont be a 18 évig tartó kutatásba. Ezalatt megfigyelték az életmódjukat, és időnként kérdőíveket is kitöltettek velük. Úgy tapasztalták, hogy akik sokat (több mint heti 41 órát) ültek, kétszer gyakrabban estek áldozatául a vérrögnek, mint azok, akik hetente legfeljebb tíz órát töltöttek el így. Az eredmények úgy is megbízhatónak bizonyultak, hogy más tényezőket – például a testtömegindexet, az életkort és a dohányzást – is figyelembe vettek. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy az inaktív életforma többek között magas vérnyomást és szívproblémákat is okoz.

A kutatók arra következtettek, hogy a kevés mozgás és a tüdőben található vérrög megjelenése között közvetlen összefüggés tapasztalható, és remélik, hogy a mozgást népszerűsítő felvilágosító munka hatására csökkenni fog ezen esetek száma.

Kapcsolódó kifejezések: szívroham  tüdőembólia  vérrög  ülő életmód 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!