Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

A reggeli szívrohamnak nincs köze a normál vérnyomás-ingadozáshoz

heart_medicine_againststrokeAz orvosok már korábban megfigyelték, hogy szívroham és stroke sokkal nagyobb számban fordul elő reggel, mint a nap bármely más szakában, és ezt eddig a napi vérnyomás-ingadozással magyarázták.

Stroke, szívroham és a vérnyomás-átlag

A legújabb kutatások szerint azonban ez a magyarázat nem állja meg a helyét, mivel a többség esetében a vérnyomás reggel a legalacsonyabb.

A kísérleteket 28 normál vérnyomású ember részvételével végezték el. Az adatok alapján a kutatók megállapították, hogy a nap folyamán este (a kísérletben 21 órakor) a legmagasabb a vérnyomás, míg késő reggel a legalacsonyabb – írja a Circulation.

A cikk a reklám után folytatódik

A tudósokat meglepték az eredmények, és elmondták: a kísérletek fényében immár helytelennek tűnik az a megállapítás, hogy azért fordul elő reggelente a legtöbb szívroham és stroke, mert az emberek napi vérnyomás-átlaga ilyenkor a legmagasabb.

Három teljesen különböző módszert használtunk az alanyok esetében arra, hogy pontosan megnézzük, a nap folyamán hogyan változik a vérnyomásuk. Mivel mindhárom során ugyanarra az eredményre jutottunk, így biztosak vagyunk abban, hogy a méréseink helyesek. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábban felállított elméletet kell újragondolni - mondta dr. Steven A. Shea.

Kapcsolódó kifejezések: stroke  szívroham  vérnyomásingadozás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!