Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.
A+ A A-

Hogyan védjük ki a repülés orvosi kockázatait?

Hogyan védjük ki a repülés orvosi kockázatait?Repülés után sokan panaszkodnak kiszáradt szemekre, bőrre és szájra, úgy érzik dehidratálódott a testük, mások megfáznak az utazás alatt. A legnagyobb kockázatot pedig a mélyvénás trombózis kialakulása jelenti, amely 6000-ből egy esetben jelentkezik a repülés utáni négy órában.

A szakember szerint a nyálkahártya gyakran azért szárad ki a fedélzeten, mert a kabin relatív páratartalma 20 százalék körüli, amely alacsony egy légkondicionált teremben mérhető 40–70 százalékhoz viszonyítva. Ettől függetlenül nem bizonyított, hogy a repülés kiszáradást okoz, mert az utazás során elvesztett nedvességtartalom körülbelül egy pohár vízzel megegyező mennyiség.

A kabin nyomása általában olyan embereknek okoz problémát, akiknek szív vagy tüdőpanaszai vannak. Bár a levegő tisztításáról folyamatosan gondoskodnak, olyan hatékonyan szűrik a fedélzetet, mint a műtők levegőjét, ez nem mindig jelent garanciát a fertőzések ellen. Különösen akkor kaphatunk el vírusokat repülőgépes utazás során, ha nem mosunk alaposan kezet. A vérrögök kialakulását gyakran a szűk lábhellyel magyarázzák, ez magas embereknél még nagyobb kockázatot jelent.

A cikk a reklám után folytatódik

A Guardian szakértője szerint, ha szeretnénk elkerülni a fenti panaszok kialakulását, akkor ügyeljünk a folyadékpótlásra, igyunk üdítőket, de ne teát vagy kávét! Mozogjunk az utastérben, hogy a vér megfelelően tudjon áramolni a testünkben, és tornáztassuk a lábunkat! Szintén fontos szabály, hogy mossunk gyakran kezet, így könnyebben küzdhetünk a kórokozók ellen!

Orvoshoz csak abban az esetben kell fordulnunk, ha nagyon megduzzadt a lábunk vagy fájdalmat érzünk végtagjainkban, esetleg légszomjjal küzdünk, mellkasi fájdalmaink vannak repülés után.

Forrás/Kép: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: dehidratáció  mélyvénás trombózis  repülőút 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!