Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

12 tünet, amely szívbetegségre utalhat. Vedd komolyan!

12 tünet, amely szívbetegségre utalhat. Vedd komolyan!A szívbetegségek jelentik az első számú halálozási faktort az USA-ban: többen halnak meg benne, mint az összes ráktípusban együttvéve. Hogy miért? Részben azért, mert az emberek nem – vagy csak nagyon későn – fordulnak orvoshoz a tünetek jelentkezésekor. A tünetek nem mindig intenzívek és egyénenként, sőt nemenként is eltérőek lehetnek.

Az orvosok óvnak attól, hogy a jelekre – gyomorégés, izomfájdalom, stb. – könnyelműen legyintsen a beteg. Különösen igaz ez a magas koleszterinszinttel élő, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küszködő, túlsúlyos, dohányzó, 65 éven felüliekre.

Minél több rizikófaktor áll fenn, annál nagyobb a szívbetegség kialakulásának valószínűsége. Sajnos, sokan nehezen látják be, hogy abba a korosztályba léptek, amikor a szívbetegség már valós kockázatot jelenthet. Elhárítják az egészet azzal, hogy biztosan nincs nagy baj, ezzel pedig fokozzák a hirtelen szívhalál kockázatát.

A cikk a reklám után folytatódik

Szívbetegségek: melyek a figyelmet és cselekvést igénylő tünetek?

Szorongás

A szívroham intenzív szorongással és halálfélelemmel járhat.

Mellkasi diszkomfort érzés

A mellkasi fájdalom a legtipikusabb jelzés, de nem minden esetben jár a szívroham mellkasi fájdalommal. Emellett, van olyan mellkasi fájdalom, amely nem áll összefüggésben szívműködési zavarral. A szívbetegségre utaló fájdalom a mellcsont alatt, a középvonaltól kissé balra jelentkezik. Szintén jellemző tünet a mellkasi nyomásérzés, amely nők esetében nem mindig intenzív.

Szintén főleg nőknél fordul elő mellkasi égő érzés – sokkal gyakrabban, mint a nyomás vagy a fájdalom. Az is gyakori, hogy a tünetek mögött „csak” gyomorpanasz áll.

Köhögés

A gyakori köhögés, a zihálás szívbetegség jele is lehet. Oka az, hogy a folyadék felszaporodik és pang a tüdőben. A köhögés során akár véres váladék is távozhat.

Szédülés

A szívroham vagy szívelégtelenség szédüléssel, akár eszméletvesztés kíséretében is megjelenhet. Ugyanezek jelezhetnek súlyos kardiális aritmiát is.

Nagyfokú fáradtság, levertség

Különösen nőknél mutathat a szokatlan és/vagy tartós fáradtság szívproblémára. Természetesen ennek más oka is lehet. Amennyiben a fáradtsághoz rossz közérzet társul, nincs idő a tétovázásra, orvoshoz kell fordulni.

Hányinger, étvágytalanság

Nem szokatlanok a gyomorpanaszok, amelyek valójában szívproblémára, közelgő szívrohamra utalhatnak. A hasi puffadás szintén olyan jel, amely összefüggésben állhat szívműködési zavarral, szívelégtelenséggel.

Fájdalom a test egyéb részein

Sokszor kezdődik szívroham mellkasi fájdalommal, amely kisugárzik a vállakba, karokba, könyökbe, valamint a hát, a nyak, az állkapocs és a has irányába. Szintén előfordulhat, hogy a felsorolt helyeken jelentkezik fájdalom, a mellkasban azonban nem. A fájdalom nem folyamatos jellegű. Férfiaknál jellemző a bal karban jelentkező fájdalom, míg nőknél gyakoribb, hogy mindkét karban és a lapockák között is.

Gyors és szabálytalan pulzus

Aggasztó tünet lehet egy-egy összehúzódás kimaradása, a gyors és szabálytalan pulzus azonban – gyengeséggel, szédüléssel, légszomjjalmár a szívrohamra vagy aritmiára utaló erőteljes és nagyon komolyan veendő jelzés. A kezeletlen aritmia következménye stroke, szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál is lehet.

Légszomj

A légszomj és gyors kifulladás hátterében állhat asztma vagy COPD – de szívroham vagy más szívműködési zavar, szívelégtelenség is. Van, hogy a szívroham nem fájdalommal, hanem súlyos mértékű légszomjjal jelentkezik. Akárcsak egy maratonfutónál – csak ebben az esetben sportteljesítmény nélkül. Nem feltétlenül kíséri a légszomjat mellkasi diszkomfortérzés.

Izzadás

A hideg veríték a szívroham általános jele. Lehet, hogy a beteg csak üldögél a fotelben, amikor hirtelen olyan fokú izzadás lepi meg, amely normális körülmények között komoly fizikai megterhelés következménye lenne.

Duzzadás, ödéma

A szívelégtelenség miatt a folyadék felszaporodik, és főleg a lábakban, a bokák és lábszár tájékán, vagy a hasüregben pang. Ezt az állapotot gyakran kíséri súlygyarapodás és étvágytalanság.

Gyengeség

A szívroham előtti napokban az esetek nagy részében megmagyarázhatatlan gyengeség jelentkezik. Volt, aki azt mondta, hogy még ahhoz sem volt ereje, hogy egy papírlapot felemeljen az asztalról.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!