Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

A visszeresség

A visszerességVisszér. E szó hallatán legtöbben az estére bedagadó lábakra, nehézkes járásra és megdagadt vénákra gondolnak. Jól lehet a visszér és a visszeresség nem egy és ugyanaz. Előbbi az ér neve, utóbbi annak megbetegedése. Ma Magyarország felnőtt lakosságának 30%-a szenved alsó végtagi vénás megbetegedésben.

A visszeresség kialakulásának számtalan okozója lehet. A dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az öröklött hajlam, a nehéz fizikai munka, a szoros ruha vagy a magassarkú cipő. A kék erek szinezte láb azonban nem csak esztétikai problémát jelent.

Prof. Dr. Acsády György, érsebész főorvos: a visszeresség

"A visszeresség az lehet egy kozmetikai állapot és lehet egy súlyos betegség. Ez attól függ, hogy milyen területen jelentkezik. Amennyiben bőr ér tágulatokról van szó, az kozmetikai probléma. Amennyiben nagyobb vénatörzsek megbetegedéséről van szó, akkor ez már orvosi kezelést igényel."

Egy egészséges láb visszereiben az egészséges áramlás mindig felfelé, a szív irányába történik. A vér visszaáramlását a vénában található billentyűk akadályozzák meg. Visszeresség esetén ezek a billentyűk megnyílnak, ha a vér nem kerül vissza az szívhez, hanem a perifériás rész felé is áramlik.

Dr. Pécsvárady Zsolt, angiológus főorvos: "A betegség lényege az, hogy valamilyen akadály folytán a vénás vér nem tud a szívhez visszakerülni. Vénásvér torlódás alakul ki, vénás magas vérnyomás lesz, aminek a következménye az, hogy a szövetek vérellátása nem megfelelő."

A véráramlást ultrahanggal vizsgálják. Normális esetben a monitoron feketén ábrázolt vénában a szív felé tartó vér kék színű. Baj akkor van, ha a vizsgált érben a piros szín is megjelenik.

Dr. Pécsvárady Zsolt, angiológus főorvos: "Nincs megfelelő billentyűműködés, a vér mint egy gurgulázik a vénaszakaszon oda, s vissza, ahelyett, hogy vissza tudna jutni ez a szív felé. Tehát ez egyértelműen arra utal, hogy itt egy billentyűelégtelenséggel állunk szembe, amely ennek a visszerességnek a kialakulásához vezetett. "

A visszerességnek több fázisa van

Az elváltozások kezdeti stádiumában az úgynevezett pókháló szerű, seprűvénák jelennek meg. A tünetek fokozódásával és a billentyűműködés elégtelenségével azonban a későbbiekben akár több cm-es, óriási érkanyarulatok is kialakulhatnak.

Dr. Orosz Orsolya, háziorvos: Ha a lábszáron lefelé visszük a tekintetünket, itt számos forma található, különböző stádiumú hajszálértől, hajszálvéna pókhálótól kezdve közepes méretű is, uram bocsá, na itt ez nagyon szépen telődik ez a rész.

Ez már nem csak esztétikai probléma, a visszér betegségnek súlyos következményei is lehetnek.

Dr. Orosz Orsolya, háziorvos: "Eddig a lábszárfekély, amely az életminőséget nagy mértékben romboló szövődmény, nehezen gyógyuló, újra és újra kiújuló seb tulajdonképpen a lábszárfekély. A másik pedis a trombózis. Trombózissal elzáródik tulajdonképpen egy vérrög által egy-egy vénás terület és ezzel a mögöttes rész szöveti ellátása, oxigenizációja rossz lesz."

A tromózis gyulladáshoz, a szövetek roncsolódásához, szélsőséges esetben vérrög képződéshez és ezáltal halálhoz is vezethet. Ez azonban megelőzhető és gyógyítható. A kezelési módoknak 3 csoportja van. Az első, az úgynevezett konzervatív módszer alatt a gyógyszeres és a kompressziós kezelést értjük.

Prof. Dr. Acsády György, érsebész főorvos: "Mindenfajta vénás betegségnek a  bázisterápiája a kompressziós kezelés. Ez magyarra lefordítva a különböző elasztikus pólyáknak és harisnyáknak a kezelését jelenti. Ez az első csoport. A második csoport az úgynevezett injekciós kezelés vagy szkleroterápia és a harmadik csoport a sebészi kezelés."

Súlyosabb esetekben megoldást csak a sebészeti beavatkozás jelent

A műtét során a lábszáron két bemetszést ejtenek, majd a beteg vénatörzset kimetszik. Az oldalági visszereket pedig egy orvosi horgolótűvel eltávolítják. Hihetetlen, de ezek erek pótlására nincs szükség.

Prof. Dr. Acsády György, érsebész főorvos: "A szervezetben ugye két vénás rendszer van, egy felületes és egy mély vénás rendszer. A felületesnek is több nagy törzse van, úgyhogy a beteg törzsek eltávolítása az nem jár károsodással, sőt mi több, legtöbbször szükséges az eltávolításuk."

A visszeresség sebészeti kezelésére természetesen nem mindig van szükség. Kezdeti stádiumban az első tünetek a lábfájás, duzzanat megjelenésekor már alkalmazható a gyógyszeres terápia.

Dr. Orosz Orsolya, háziorvos: "Növényi alkaloidákból készülnek főleg a ma a világon kapható vénás betegségekre a gyógyszerek és általában ezek citrus félék. Citrusból kivonják különböző eljárások során és ezek a véna falát tonizálják, illetve az egyik hatásmechanizmusuk révén gyulladáscsökkentő hatást is érnek el."

A gyógyszeres terápiával önmagában a visszerességet elmulasztani nem lehet. Elsősorban a tünetek kezelésére szolgál. Alkalmazásával egyszerre javul a vénák rugalmassága és javul a véráramlás. Mindemellett pozitív hatással van a fekélyes seb gyógyulására is. A nehezen gyógyuló seb kialakulása és visszeresség súlyosbodása ellen azonban van mit tenni. Rendszeres mozgással a hosszantartó ülés vagy állás, azaz a láb túlzott igénybevételének elkerülésével vénás rendszerünk megóvható. A hölgyek pedig ne feledjék, bár a magassarkú cipő nyújtja az alakot, hosszú távon visszerességhez vezet.

Nézze meg videón

freepress24.tv
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: trombózis  visszeresség  visszér 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!