Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
A+ A A-

A növényi fehérje csökkenti a vérnyomást

A növényi fehérje csökkenti a vérnyomástEgy új tanulmány szerint a növényi fehérjében nagy mennyiségben megtalálható glutaminsav nevű aminosav összefüggést mutat az alacsonyabb vérnyomással.

Az eredmények arra is választ adnak, miért csökkenti a vérnyomást a sószegény, ám zöldségekben, magvakban és a sok fehérjét tartalmazó hüvelyesekben gazdag étrend.

Növényi vérnyomáscsökkentők: a gyengébb hatás is számít

Az aminosavak a fehérjék építőkövei és a glutaminsav bizonyult közülük a leggyakrabban előfordulónak, a zömében növényevőknél 23 százalékban, a zömében állati fehérjét fogyasztóknál 18 százalékban fordul elő. A vizsgálatba a kutatók 4680 középkorú amerikai, brit, kínai és japán embert vontak be és kiderült, hogy akik táplálékában 5 százalékkal több glutaminsav volt jelen, azoknál átlagosan alacsonyabb vérnyomást mértek, a szisztolés érték 1,5-3, a diasztolés érték 1,0-1,6 ponttal volt alacsonyabb. (Előbbi az úgynevezett „felső érték”, amely a szív összehúzódott állapotában jellemző nyomást adja meg, míg utóbbi, az „alsó érték” a szív elernyedésekor mérhető nyomást jelzi.)

A cikk a reklám után folytatódik

Bár a növényi fehérjék vérnyomáscsökkentő hatása relatíve kicsi, a magas vérnyomásban szenvedőknél minden kis lépés számíthat. „Becslések szerint ha 2 ponttal csökkentjük a lakosság szisztolés vérnyomását, ez 6 százalékkal csökkenti a stroke és 4 százalékkal a szívroham okozta halálozás arányát” – mondta el Dr. Jeremiah Stamler, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának professzor emeritusa. 

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége becslései szerint a stroke okozta halálozás 6 százalékos csökkenése 8600, a szívroham okozta halálozás 4 százalékos csökkenése 17800 életet mentene meg évente. Az eredmények csak az étellel bevitt glutaminsav hatásaira vonatkoznak, az étrendkiegészítőként szedett aminosav hatásairól egyelőre nincs információ.

A cikk a Circulation Journal of the American Heart Association folyóiratban jelent meg.
Kapcsolódó kifejezések:   aminosav  csökkent  fehérje  növényi  vérnyomás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!