Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.
A+ A A-

Elhallgatott betegség: stroke

Elhallgatott betegség: strokeSok gutaütésen (stroke) átesett idős ember nem számol be erről a tényről, állítják a kutatók, akik azt javasolják, hogy a szakemberek a stroke anamnézis meghatározásához inkább MRI-t használjanak, mint a páciens beszámolóját.

A tanulmányban 717 hatvanöt évesnél idősebb (átlagéletkor: 80,1) Medicare alany vett részt Manhattanben. Ők illetve ápolóik kérdőívet töltöttek ki arról, tapasztaltak-e valaha stroke tüneteket, vagy monda-e nekik orvos azt, hogy agyérgörcsöt szenvedtek.

Stroke, amiről nem beszélnek

A kérdőíven 85 résztvevő jelölte azt, hogy kórtörténetében szerepel stroke, az MRI vizsgálat pedig 225 résztvevő esetében bizonyította korábbi stroke előfordulását.

„A csökkent memóriaműködés, kognitív készség illetve magas vérnyomás jelenléte, miokardiális infarktus összefüggésben állt a hamis negatív beszámolók gyakoriságával” – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Dr. Christiane Reitz.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a stroke önbejelentése MRI vizsgálattal történő igazolás esetén nem megbízható. A szakembereknek az önbejelentés helyett inkább érzékeny képalkotó technikákat érdemes alkalmazni a stroke anamnézis meghatározásához.”

 

Kapcsolódó kifejezések: MRI  gutaütés  stroke  vérnyomás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!