Ma Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
A+ A A-

Stroke megelőzés koleszterin és vérnyomás szabályozással

Stroke megelőzés koleszterin és vérnyomás szabályozássalAz optimális koleszterinszint beállításával és vérnyomás elérésével megelőzhető lenne a stroke-on átesett emberek második stroke-ja vagy szívrohama.

A kutatók a stroke négy rizikótényezőjét vizsgálták

Magas LDL-koleszterin, alacsony HDL-koleszterin, magas triglicerid szintek és a magas vérnyomás. Azt találták, hogy minden egyes rizikótényező esetében az optimális szinten tartás csökkenti a stroke és egyéb fő szív-érrendszeri megbetegedés kockázatát.

A SPARCL (Stroke megelőzés a koleszterinszintek agresszív csökkentésével) programban 4731 fő vett részt, akiknél nemrég történt stroke vagy tranziens ischaemiás attak (TIA, átmeneti vagy „mini” stroke). A résztvevők fele a koleszterin szintet csökkentő atorvastatint szedte, másik felük pedig placebót. A résztvevőket átlagosan 4,9 évig követték nyomon.

A mind a négy rizikótényező esetében optimális szintet elérőknél 65 százalékkal kisebb valószínűséggel fordult elő újabb stroke azokhoz képest, akiknél nem mind a négy rizikótényező volt optimális. Akiknél csak 3 rizikótényező volt megfelelő, 38 százalékkal csökkent a második stroke esélye, és akiknél csak 2 rizikótényező volt optimális, ott 22 százalékos csökkenést figyeltek meg. Ha csak 1 értékük volt optimális, a kockázat mindössze 2 százalékkal csökkent.

A kutatás eredménye 

„Az eredmények azt mutatják, hogy a koleszterin és a vérnyomás csökkentésének hatásai összegződnek.” – közölte Dr. Pierre Amarenco, a párizsi Denis Diderot Orvostudományi Egyetem valamint az Amerikai Neurológiai Akadémia munkatársa. „A pácienseknek együtt kell működniük az orvosokkal a rizikótényezők optimális szintjének eléréséhez.”

Dr. Amarenco elmondása szerint a vizsgálatot megelőzően a kutatók már tudták, hogy a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése összességében segít a stroke megelőzésében, ám azt nem tudták, hogy melyik rizikótényező játszik fontosabb szerepet ebben.

Az optimális szintek a következők: az LDL („rossz”) koleszterin szintje alacsonyabb, mint 70, a HDL („jó”) koleszterin szintje 50-nél magasabb, a trigliceridek szintje 150 mmol/L-nél alacsonyabb, a vérnyomás pedig nem több, mint 120/80 Hgmm.

Az eredményeket az Amerikai Neurológiai Akadémia 61. éves találkozóján Seattle-ben mutatták be.

Kapcsolódó kifejezések: Stroke  koleszterin  vérnyomás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!