Ma Tünde napja van. Holnap Kármen és Anita napja lesz.
A+ A A-

Koleszteringyógyszer a vérrögök ellen

Koleszteringyógyszer a vérrögök ellenEgy tanulmány kimutatta, hogy a rosuvastatin kalcium, mely segít a magas koleszterinszint csökkentésében, 44%-kal szorítja vissza a vérrögök keletkezésének kockázatát.

A JUPITER névre keresztelt tanulmányt (a statinok használata a megelőzésben: a rosuvastatin értékelése) az Amerikai Szív Szövetség vasárnapi tudományos ülésén mutatták be.

Kiderült belőle, hogy a rosuvastatin csökkentette a kombinált szív- és érrendszeri halálozás, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is 47%-kal.

A tanulmány hosszú távú volt, nagyszámú (17802) beteg bevonásával készítették, hogy megállapítsák, a rosuvastatin csökkenti-e a szívinfarktus, az agyvérzés és más főbb szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát azoknál a betegeknél, akiknek alacsony a „rossz” (vagy LDL) koleszterinszintje, illetve magas a gyulladást jelző C-reaktív protein szintje.

A koleszteringyógyszer csökkenti a vérrögök arányát 

Az eredmények szerint a rosuvastatint szedő betegek között több, mint felére (54%) csökkent a szívinfarktus kockázata, az agyvérzésé 48%-kal, az összes halálozás pedig 20%-kal.

A tanulmány azt is felfedte, hogy a normál koleszterinszintű, szívbetegségben nem szenvedők, akiknek a C-reaktív proteinszintje magas, az ő állapotukat is kedvezően befolyásolta a rosuvastatin. Az LDL-koleszterinszintjük ettől 50%-kal csökkent, mely csökkenti az agyvérzés, a szívinfarktus kockázatát, javította az általános túlélési esélyeiket.

Kapcsolódó kifejezések: koleszteringyógyszer  vérrög 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!