Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

A vérnyomás 120 alatt a legjobb!

A vérnyomás 120 alatt a legjobb!A szívbetegség legfontosabb rizikófaktorainak szoros ellenőrzése jelenti a legjobb védelmet a szív-érrendszeri problémákkal szemben – állítja egy friss tanulmány. Amerikai kutatók szerint még tovább kell szigorítani a vérnyomásra és az LDL koleszterinszintre vonatkozó irányelveket.

Dr. Stephen J. Nicholls, a Cleveland Klinika molekuláris medicina docense, a tanulmány vezető szerzője és munkatársai 3437 férfi artériáinak adatait vizsgálták ultrahang segítségével.

Megmérték az erek falában található zsírlerakódást – amely egy adott méretet elérve elzárja az eret és szívrohamot vagy stroke-ot okoz.

A legkevesebb lerakódást a legalacsonyabb LDL koleszterinszinttel és vérnyomással egyszerre rendelkező férfiaknál találták (70 mg/dl LDL, illetve 120 Hgmm alatti szisztolés érték).

DiabFórum magazin

A legjobb az alacsony vérnyomás és koleszterinszint

A jelenlegi ajánlások szerint a veszélyeztetett csoportba sorolt férfiak vérnyomása legfeljebb 140 Hgmm lehet (120 és 140 között úgynevezett prehipertenzióról beszélünk), illetve LDL koleszterinjük 100 mg/dl, ám fontolgatják ennek az értéknek 70-re való csökkentését. „Magas kockázat esetén az LDL-nek 70 alatt kell maradnia, a vérnyomás pedig 120 alatt a legjobb” – magyarázta Nicholls.

A cikkhez írt szekesztőségi kommentárban a Kalifornia Egyetem munkatársai, Dr. Jonathan Tobis és Dr. Alice Perlowski szerint az eredmények nem feltétlenül tükrözik azt, hogy a koleszterinszint és a vérnyomás szorosabb ellenőrzése hasznosabb lenne.

Sikerült összefüggést kimutatni a plakkok méretével, ám a klinikai eseményekkel (például a szívinfarktus bekövetkeztével) való kapcsolatot nem. A méret mellett a plakkok összetétele is fontos, egyes fajták hajlamosabbak szakadni és eltömíteni az eret. A vérnyomás és a koleszterinszint szoros kontrolljának klinikai vonatkozásait csak egy nagyszabású randomizált klinikai vizsgálat segítségével lehet meghatározni.

Kapcsolódó kifejezések: koleszterin  vérnyomás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!