Ma Bulcsú napja van. Holnap Fatime és Fatima napja lesz.
A+ A A-

Csendes stroke: veszélyben a fiatal férfiak

Csendes stroke: veszélyben a fiatal férfiakA stroke esélye úgy tűnik, ugrásszerűen megemelkedik, amint elérték negyvenes éveik közepét. Egy stroke kockázata még ebben a fiatalabb korban is ijesztően hasonlít az időskorban észlelt kockázati tényezőkhöz.

A csendes stroke a fiatalokat támadja!

A „csendes stroke” – melynek nincsenek egyértelmű tünetei, mégis képes maradandó károsodásokat okozni – jellemzően a fiatalabb férfiak körében jelentkezik elsősorban

„A legfőbb kockázati tényezők épp azok, melyekre elsősorban csak idős egyének esetében gondolnánk – koleszterinszint, dohányzás, magas vérnyomás (hipertónia) és cukorbetegség. Ezért nagyon fontos, hogy ezekre már fiatalon is ügyeljünk.” – mondta Dr. Michael Palm.

„Ha megvárjuk, míg ötven évesek leszünk, ezen kockázati tényezők közül sok már elég megalapozott és kezd problémákat okozni.” – tette hozzá.

Mivel ezek a rizikófaktorok módosíthatóak, fontos, hogy agresszív megelőző stratégiákat alakítsunk ki, mondta Dr. Jukka Putaala, a tanulmány vezető szerzője. „A legoptimálisabb célcsoport az elsődleges megelőzés szempontjából [különösen a férfiak közt] a harmincöt-, negyvennégy éves korosztály.”

A fiatalabb korosztályban jelentkező csendes stroke jelenségét is fel kell deríteni, mondta Putaala, mivel ezen észrevétlen stroke-ok idősebb korban hajlamosítanak újabb stroke-ra, illetve mentális károsodásra.

Putaala és kollégái több mint ezer, 15-49 éves páciens adatait vizsgáltak, akik 1994 és 2007 között ischemiás stroke-kal (melyet elzáródott ér okozott) vettek fel kórházba. Pont, mint várták, a stroke előfordulása az idősebb korosztályokkal egyre nőtt. A harminc évnél fiatalabb egyének közt, a nőknél nagyobb volt a stroke előfordulása, míg negyvennégy év felett a stroke főként férfiakat érintett nagyobb mértékben. Az érintett páciensek 60%-ának magas volt a koleszterinszintje, 44%-uk dohányzott és 39%-uknak magas vérnyomása volt, derítették ki a kutatók.

Ismert, hogy fiatal egyénekben a stroke-nak más okai, mint idősekben, mondta Dr. Roger Bonomo. Ez megmutatja, hogy az okok a negyvenes éveiket élő férfiakban kezdenek erőteljesen hasonlítani, egyezni az idős egyénekéivel.

Ennek ellenére Bonomo felhívta a figyelmet arra, is hogy a tanulmány csak egy bizonyos populáció adataira alapozták, így lehetséges, hogy más embercsoportokra nem érvényesek az eredmények.

A nappali szunyókálás halált okoz

Egy másik, párhuzamos tanulmány felfedte, hogy a nappali szunyókálás növeli a szív- és érrendszeri betegségektől való elhalálozás esélyét egészséges idősebb egyénekben.

Idősebb felnőtteknek körülbelül 10-30%-a jelezte, hogy nappal álmosak. Derül ki a felmérésből.

A több mint kilencezer hatvanöt éves vagy afeletti emberrel végzett felmérés során a túlzott nappali aluszékonyság 33%-kal emelkedett halálozási kockázattal párosult. Ez mind a hangosan horkolók, mind a nem horkolók esetére igaz volt.

„Az orvosi egyetem azt tanítják, hogy idősebb korban az alvás iránti igény csökken. A tudomány ezzel szemben pont az ellentettjére mutatott rá az utóbbi évek során, és igazán kevés páciens panaszkodik erről. Ez alátámasztja, miért kell fokozottan ügyelni a páciensek alváslaborba való küldésére.”

Hogy az aluszékonyság a depresszió jele-e további kutatást igényel, mivel a depresszió szívelégtelenségre hajlamosító tényező.

Kapcsolódó kifejezések: stroke 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!