Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Izsó napja van. Holnap Gáspár napja lesz.
A+ A A-

Szájon át szedhető véralvadásgátló...

Szájon át szedhető véralvadásgátló...Félévszázad után új, szájon át szedhető véralvadásgátlót fejlesztettek és hoztak forgalomba. Olyan fantasztikus készítményt, amely a mélyvénás trombózist és annak halálos szövődményeit ortopédiai protézis műtétek után hatékonyan megelőzi.

A mélyvénás trombózis a harmadik leggyakoribb keringési rendszert érintő betegség, a koronáriabetegség és a stroke után. 2004-ben 6 európai országban – a francia, német, olasz, spanyol, svéd és brit adatok – 761697 nem halálos mélyvénás  trombózist diagnosztizáltak, csaknem 400 ezer esetben komplikációk is felléptek. Az Európai Unióban a mélyvénás trombózissal összefüggő halálozást 540 ezer.

A tüdőembólia esetében a betegek egyharmada hét napon belül meghal, az esetek egynegyede hirtelen halál. A kórházi halálozások 10 százalékáért a tüdőembólia felelős, aminek hátterében 70 százalékban mélyvénás trombózis áll. A poszttrombotikus szindróma, a mélyvénás trombózis súlyos szövődménye, a tünetekkel járó mélyvénás trombózison átesettek 80 százalékát érinti. A szövődmény korlátozza a betegek mindennapi életét és nagyon kedvezőtlenül befolyásolja az életminőséget.

Egy-egy komolyabb műtétet követően a mélyvénás trombózisok elkerülése komoly kihívás az orvosi gyakorlatban, így a csípő- és térdprotézisműtéteket követő mélyvénás trombózisok elsődleges megelőzésére törzskönyvezték az unióban, így Magyarországon is a szájon át adandó gyógyszert. Hazánk az első európai országok egyike, ahol forgalomba került a betegek és az orvosok igényei alapján megalkotott, a véralvadás területén mérföldkőnek számító készítmény, ami egyaránt kényelmes és a betegek életminőségét maximálisan szem előtt tartva előzheti meg a potenciálisan halálos vérrögök kialakulását.

Véralvadásgátló. Miről is van szó?

Eddig az ortopédiai nagyműtéteket követően a mélyvénás trombózisok csak injekcióban adható véralvadásgátlókkal voltak megelőzhetőek, az új készítménynek viszont hihetetlen előnye, hogy szájon át szedhető, napi egyszeri adagolású, s ez otthoni alkalmazással rendkívüli kényelmet nyújt a betegeknek. A lakosság elöregedésével egyre több artrózisban szenvedő idős beteg szorul ízületpótló protézisműtétre, ezért egyre nagyobb számban végzik ezeket a beavatkozásokat. Csak Magyarországon évente több mint 15000 beteg esik át csípő- vagy térdprotézisműtéten. Ezen beavatkozások után a vénás tromboembólia kialakulásának veszélye kiugróan magas. Összehasonlításként íme néhány adat: megelőző terápia nélkül a kórházban kialakuló mélyvénás trombózisok gyakorisága 10-40 százalék a belgyógyászati és sebészeti betegek körében, addig akár 60 százalékot is meghaladhatja ortopédsebészeti műtéteknél.

A vénás rendszerben a vérrög a kialakulás helyén trombózist okoz, amit mélyvénás trombózisként ismerünk az elvezető vénákban vagy az izomvénákban vérrög által okozott teljes vagy részleges elzáródás miatt. Leszakadva a véna faláról, az érrendszerben utazva, a kialakulás helyétől távol embólia jelentkezhet. A tüdő, a szív vagy akár az agy ereiben elakadhat a vérrög. A negatív folyamat szövődményei olyan súlyosak lehetnek, hogy akár a beteg halálához is vezethetnek.

A mélyvénás trombózis tüneteit jól ismerik az orvosok. Amikor például az érintett végtag megduzzad, fájdalmassá válik, a bőr lilás elszíneződése léphet fel, ugyanakkor nem ritka, hogy tünet- és panaszmentes a folyamat, kizárólag speciális diagnosztikai eljárással – vénafestéssel, ultrahangvizsgálattal – vehető észre. Úgy a tünetes, mint az anélküli mélyvénás trombózis egyaránt embólia kialakulásához vezethet. A trombózisnak hosszú távon lehetnek szövődményei. Gyakran úgynevezett poszttrombotikus szindróma lép fel, ami az érintett végtag krónikus keringészavarát jelenti, ilyenkor nehezen gyógyul a seb, fekély jelenik meg. A nem halálos tüdőembólia után akár pulmonális hipertónia jelentkezhet.

Ideje volt olyan gyógyszert kifejleszteni, ami gyorsan kialakuló és megszűnő, kiszámítható mértékű véralvadásgátláshoz vezet, emellett nem szúrással adható, hanem szájon át, változatlan dózisban szedhető, lehetővé téve ezzel a kezelés/gyógyulás során mindvégig a pozitív életminőséget. További előnye, hogy élelmiszerekkel egyáltalán nem, más gyógyszerekkel is csak ritkán lép kölcsönhatásba, alkalmazása a heparin okozta vérlemezkehiány kockázatával nem jár együtt. Szedésekor nincs szükség rendszeres laborkontrollra. Az új készítmény a véralvadásgátló terápiával szembeni elvárásokat messzemenőkig kielégíti.

Innovatív véralvadásgátló gyógyszer

Az innovatív véralvadásgátló gyógyszert a korábban használt injekciós kezelések hátrányainak kiküszöbölésére fejlesztették ki. Nemcsak adagolásában, hanem támadáspontjában is újdonságot hozott, megteremtve az egyensúlyt a hatékony vénás tromboembólia védelem és a mellékhatások alacsony száma között. Rendkívül fontos egy ilyen szernél, hogy szedése közben ne okozzon súlyos vérzést. A korábban alkalmazott terápiák hátránya ugyanis egyebek között az volt, hogy az ízületi betegek által gyakran tartósan szedett gyulladásgátló fájdalomcsillapítókkal együtt alkalmazva életet veszélyeztető szövődmények léphettek fel.

A nemzetközi ajánlások előtérbe helyezik azokat a gyógyszereket, melyekkel a betegek terápiás együttműködése javul, hiszen a műtét után még hetekig fennálló magasabb trombóziskockázat miatt életmentő lehet az a terápia, amit otthon folytat. Előfordulhat, hogy azok az idős emberek, akik önmagukat injekciózni nem tudják, maguk elhagyják a kezelést, így egy potenciálisan halálos szövődménnyel szemben védtelenül maradnak. A szájon át alkalmazható készítménnyel szerencsére a vérrög kialakulása náluk is megelőzhető.

A protézis műtétek után a kórházi tartózkodás ideje lerövidül, így természetes, hogy az otthon folytatott véralvadásgátló terápia kényelmes és kötöttségektől – láss nővér segítsége, vérszintellenőrzés stb. – mentes legyen.

Ha a gazdaságossági szempontokat is nézzük, az új gyógyszerrel csökkenthető a terápia költsége, hiszen nincs vérvétel, laborvizsgálat, a nővérnek nem kell mindennap otthonában felkeresnie a beteget az injekció beadására, kevesebb szövődmény (tromboembólia) fordul elő, így a további kezelés igénye és költsége is csökken.

Miként a szakemberek fogalmaztak, bár még Magyarországon az új gyógyszer nem élvezi az egészségbiztosítás támogatását, arról azonban már folynak tárgyalások. Csak remélni lehet, hogy nem utóbb, hanem előbb elnyeri a 90 százalékos tb-támogatást, s utána minden érintettnek elérhetővé válhat a vényre felírandó szer. Ismert mondás, hogy „ez már több mint bűn, ez már vétek”. Nos, nem támogatni egy korszakalkotó gyógyszert, ami beteg emberek ezreinek életét mentheti meg, teheti könnyebbé, miközben árban nem kerülne többe, mint az injekciós megoldásé, inkább felelőtlenség, mint emberségesség. Gyakorlatilag semmi nem szól a biztosítói támogatás ellen, csak az illetékeseknek kellene mihamarabb dönteniük…

Krasznai Éva - Vasárnapi Hírek

Kapcsolódó kifejezések: mélyvénás trombózis  véralvadásgátló 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!