Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Elhízott gyermekek középkorú artériái

Elhízott gyermekek középkorú artériáiAmerikai kutatók szerint az elhízott gyermekek és tizenévesek nyaki artériái - már ebben a korai életszakaszban -  hasonló megterhelésnek vannak kitéve, mint a középkorú felnőtteké.

„Létezik egy mondás, miszerint ’olyan öregek vagyunk, mint az artériáink’, ami arra utal, hogy artériáink állapota a valódi életkorunknál nagyobb jelentőséggel bír a szívbetegség és a stroke kialakulása szempontjából” – nyilatkozta Geetha Raghuveer a Missouri Orvosi Egyetem gyermekgyógyász professzora és a kansasi Mercy Gyermekkórház kardiológusa.

„Eredményeink azt mutatták, hogy ezeknek a gyermekeknek az artériái jobban hasonlítanak egy 45 év körüli felnőttéhez, mint a saját korosztályuk képviselőire.”

A kutatók, akik tanulmányukról az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) 2008-as New Orleans-i konferenciáján számoltak be, ultrahangos vizsgálattal mérték a nyaki (karotid) artériák vastagságát, amelyek a vért a szívből az agyba továbbítják. A megnövekedett carotis intima-media vastagság (CIMT) zsíros plakk lerakódására utal, amely elzárhatja az artériát, és szívroham vagy stoke kialakulásához vezethet.

A kutatók 34 fiú és 36 lány adatait elemezték, akik elhízás, abnormális koleszterinjük és/vagy a családi kórtörténetben szereplő korábbi szívbetegség előfordulása miatt magas kockázati csoportba tartoznak. A csoport átlagéletkora 13 év, és a résztvevők 89 százaléka fehér.

Az eredmények alapján a gyermekek „vaszkuláris életkora” – vagyis az a kor, amelyben artériáik vastagodásának szintje megfelelne nemüknek és rasszuknak – körülbelül 30 évvel több volt valódi életkoruknál. A kutatók azt is kimutatták, hogy a magasabb Testtömeg-index és a magasabb vérnyomás gyakorolja a legnagyobb hatást a CIMT-re. További kutatásokra lesz szükség annak meghatározására, hogy az artéria vastagságának növekedése csökken-e a gyermekek fogyása és testmozgása esetén.

„Optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy lehet valamit tenni” – nyilatkozta Raghuveer. „Gyermekekben a véredényekben kialakuló lerakódás nem keményedik meg és nem meszesedik. Felnőttek esetében képesek vagyunk kezeléssel javítani az érfalakat és a vérátáramlást, és biztos vagyok abban, hogy a gyermekeknek még ennél is többet segíthetünk.”

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Kapcsolódó kifejezések: elhízás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!