Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Barát vagy ellenség?

Barát vagy ellenség?Szervezetünk vérrögfeloldó rendszere gyorsíthatja az érelmeszesedés folyamatát, de új lehetőségeket jelenthet az érbetegségek megelőzésében és kezelésében, ha feloldjuk ezt az ellentmondást.

A szervezetben természetes úton szintetizálódó urokináz- típusú plazminogén aktivátor (uPA) és a plazminogén kölcsönhatása a vérrögök feloldódását eredményezi. Az urokinázból előállított gyógyszer a vérben megtalálható plazminogént plazminná alakítja, így képes ’kitisztítani’ az elzáródott artériákat.

Az urokináz és a plazmin vérrögoldó hatásának ellenére azonban kimutatták, hogy azokban az egyénekben, akikben magasabb a vér plazmin szintje, nagyobb a szívrohamnak és az érelmeszesedésnek az előfordulása. Ráadásul az érelmeszesedés által érintett erekben nagy mennyiségű urokináz található. 

Eleinte a tudósok nem tudták értelmezni ezeket az ellentmondásos felfedezéseket. Az foglalkoztatta őket különösen, hogy vajon a meszes érfalakban jelen levő urokináz hozzájárul-e az érelmeszesedés kialakulásához, vagy csupán azt bizonyítja, hogy a szervezet küzd a betegség ellen. 

A Washingtoni Egyetem kutatói dr. David A. Dichek vezetésével olyan ún. transzgénikus egereket tenyésztettek ki, amelyeknek az urokináz termelése több volt az átlagosnál. Olyan egereket is vizsgáltak, amelyek a plazminogén génjére ún. ’knocked out’ egerek voltak, vagyis nem termelődött bennük ilyen anyag.  A több urokinázt termelő egerekben súlyos fokú érelmeszesedés fejlődött ki és a kialakuló érelzáródások, valamint szívinfarktus miatt hamar elpusztultak. Az uPA gyorsította a meszes plakkok növekedését és elősegítette az aortagyök kitágulását. 

Eredményeik szerint a plazminogén azokhoz a biokémiai folyamatokhoz szükséges, amelyek súlyosbítják a már eleve megbetegedett erek állapotát. „Ezek a folyamatok inkább a meszes léziók rosszabbodásáért, semmint a kialakulásáért felelősek” - jegyezték meg a szerzők.

Mivel ez a plazminogén szintjétől függ, a plazminogén hiánya védelmet nyújt az érelmeszesedés kialakulása ellen. „Az eredmények ellenére az urokináz/plazminogén rendszer érelmeszesedésben betöltött pontos szerepe még nem egyértelműen tisztázott, ehhez szükséges a molekuláris szinten végbemenő folyamatok megértése is” - mondta dr. Dichek.

Kapcsolódó kifejezések: érbetegségek 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!