Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Öt fontos dolog, ha "beütött" a stroke

Öt fontos dolog, ha Világszerte húszmillió, Magyarországon hozzávetőlegesen ötvenezer ember szenved évente agyérkatasztrófát (stroke-ot). A gyógyulás nagyrészt azon múlik, milyen gyorsan kezdik meg a kezelést - ebben a tekintetben azonban még a fejlett országokban sem ideális a helyzet. Arra azonban van öt mód, hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a stroke az egész további életünket nyomorúságossá tegye.

A stroke-os betegek kezelésére jelenleg a vérrögoldó (úgynevezett tPA-kezelés) a legjobb - ám ez sem hatásos mindenkinél. A US News & World Report összeszedte azt az öt módszert, amelyet a kezelésről és a veszély megelőzéséről mindenkinek tudnia kell.

1. Azonnal irány a kórház!
A vérrögoldó kezelést a stroke után néhány órán belül meg kell kezdeni annak érdekében, hogy helyreálljon az agy vérellátása. Egy nemrégiben végzett amerikai kutatásból kiderült, hogy a stroke után legkésőbb 4 és fél órával meg kell kezdeni a kezelést ahhoz, hogy ne nőjön jelentősen az olyan mellékhatások veszélye, mint például az agyi vérzés.

Korábban a három órát tartották határértéknek - ennek 4,5-re növekedése csak az Egyesült Államokban (ahol évente 700 ezer ember kap stroke-ot) húszezerrel csökkenti a súlyosan károsodottak számát - hangsúlyozta Lee Schwamm, a Massachusetts General Kórház neurológiai osztályának helyettes vezetője, aki szerint "minél hamarabb megkezdődik a kezelés, annál jobban gyógyul a beteg".


2. Tudni kell, milyen tünetekkel jár a stroke
Ahhoz, hogy az ember időben kórházba kerüljön, tudnia kell, milyen tünetek esetén kell hívnia a mentőt. A stroke öt legáltalánosabb tünete: váratlan járási, látási és beszédproblémák, súlyos fejfájás, az egyik testoldal elgyengülése vagy zsibbadása. A kulcsszó: a "váratlan, hirtelen". (A fenti tünetek valamelyikének ideiglenes tapasztalása azt jelentheti, hogy Ön a rizikócsoportba tartozik.)

3. A lehető legsürgősebb egy CT-vizsgálat
A komputertomográfos (CT) vizsgálat megkönnyíti az orvos számára, hogy megállapítsa: a stroke-ot vérrög okozta-e (ezt hívják isémiás stroke-nak) vagy pedig egy ér megrepedése az agyban vagy az agy körül (haemorrhagiás stroke - ez a ritkább). Ez azért fontos, mert vérrögoldó kezelést az utóbbi esetben nem lehet alkalmazni; ilyenkor olyan gyógyszert kell adni, ami csökkenti a vérnyomást és csökkenti az agyban a duzzadást, vagy pedig műteni kell. Minél hamarabb elkészül a CT-vizsgálat, annál gyorsabban lehet dönteni a szükséges kezelésről.

4. A vérrögeltávolító bigyók még nem alkalmasak gyógyításra
Az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság (FDA) az elmúlt két évben két olyan szerkezetet alkalmazását is jóváhagyta - egy mini dugóhúzóét és egy mini porszívóét -, amellyel el lehet távolítani a vérrögöt az érből. Olyan kutatást azonban nem végeztek, amely bizonyítja ezek hatékonyságát stroke esetén. Elképzelhető, hogy e két eszköz hatékonyan eltávolítja azokat a vérrögöket, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy a vérrögoldó kezelés feloldja őket, illetve olyan esetben, amikor a tPA-kezelés nem alkalmazható.

5. Könnyebb megelőzni a stroke-ot, mint kezelni
Mivel korlátozottak a kezelési lehetőségek, az amerikai kormányzat és a szívgyógyászok szövetsége is inkább a megelőzést javasolja. Ennek módjai: a magas vérnyomás betegség kezelése, a cukorbetegség ellenőrzése, a dohányzás abbahagyása, a pitvarfibrilláció kezelése (mert ez is vérrög kialakulásához vezethet), valamint a koleszterinszint alacsonyan tartása.

Kapcsolódó kifejezések: megelőzés  stroke 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!