Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Hosszabb élet magas vérnyomással

Hosszabb élet magas vérnyomássalA vérnyomás már rendben volna, de a többi paraméter csak nem javul. A Magyar Hipertónia Társaság Éljen 140/90 alatt! elnevezésű programjának köszönhetően 2005 és 2007 között egyértelműen javult a program égisze alá vont mintegy 60.000 kezelt hipertóniás betegnél a 140/90 Hgmm-es célérték elérése.

Míg 2005-ben a betegek csupán 39,3 százaléka érte el a kívánatos célértéket, addig 2007-ben már a betegek 44,6 százaléka mondhatja el magáról ugyanezt. A magyar orvosok szakmai felkészültségét és a program hatékonyságát jelzi, hogy a hasonló mértékű javuláshoz – ráadásul rosszabb kiindulási arányról indulva – az Egyesült Államokban több mint öt évre volt szükség, míg Magyarországon alig két év alatt sikerült ezt az eredményt elérni.

A legfrissebb (Hypertonia Regiszter, 2007. szeptember) adatokat vizsgálva azonban a pozitív eredmények mellett riasztó keresztmetszetet kaptak a hipertóniás betegek szív- és érrendszeri kockázati tényezőiről - hangzott el egy mai tájékoztatón.

A felmérés alapján a vizsgáltak testtömeg-indexének (BMI) átlagos értéke igen magas (28,65), és minden korcsoportban kivétel nélkül meghaladta a túlsúlyos kategória 25-ös határértékét. Csak a betegek egynegyedénél mérhető normális érték, miközben minden második megvizsgált betegnek 27 és 35 közé esik a testtömeg-indexe. Mivel 25-től túlsúlyról, 30-as értéktől pedig elhízásról beszélünk, így látható, hogy az adatok riasztóak.

A derékméretet tekintve is hasonlóan elszomorító a kép. A nők kétharmadánál (68,82%) volt mérhető az „erősen veszélyeztetett" kategória határát jelentő 88 cm feletti érték. A férfiaknál valamivel jobb a helyzet, 42 százalékuk derékmérete volt a „veszélyeztetett" kategória értéke alatt, és egyharmaduknál haladta meg az „erősen veszélyeztetett" kategóriát.

Normális összkoleszterin szintet mindössze a vizsgáltak 30 százalékánál találtak, de ami ennél is fontosabb, a koleszterinszint emelkedése kortól és nemtől függetlenül egyértelmű összefüggést mutatott a testtömeg-index és a derékkörfogat növekedésével.

Az esetek felében (50,34%) mértek normális vércukorszint értéket, mintegy 16,5 százalékban már emelkedett volt az érték (prediabétesz), az esetek egyharmadában (33,12%) pedig a 7,0 mmol/l-es határérték egyértelmű túllépését figyelték meg (diabétesz). A BMI növekedésével párhuzamosan az éhomi vércukorszint értéke mintegy egyharmadával nőtt meg!

A metabolikus szindróma az érintettek több mint felénél (59,6%) tetten érhető, ami azért veszélyes, mert a hipertónia mellett két további társbetegség jelenlétére utal, és az ilyen betegeknél a szív- és érrendszeri kockázat halmozottan jelentkezik.
Bár a 2005-ös értékekhez képest 2007-ben 50.000-rel több hipertóniás beteg érte el a 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, a vizsgált populáció több mint fele (56.1%) azonban még mindig célérték felett mozog, ugyanakkor a cukorbetegek szigorúbb, 130/80 Hmm alatti vérnyomását a diabéteszben szenvedők mindössze 7.7 százalékánál mérték.

A Magyar Hypertonia Társaság folytatja a mára mozgalommá alakult Éljen 140/90 alatt! elnevezésű programot, és 2008. szeptembertől „Csökkentsd a szövődményeket!" címmel hívja fel a figyelmet a szív - érrendszeri kockázatok csökkentésére, mivel a szív- és érrendszeri szövődmények – így a szívinfarktus, agyvérzés, vesebetegség, a szív bal kamrájának megnagyobbodása – fokozott kockázatot jelentenek a betegek számára, sok esetben közvetlenül halálhoz is vezetnek.

Szeptembertől újabb 30.000 hipertóniás beteg kerül a Magyar Hypertonia Társaság adatbázisába, illetve minden vizsgálatba bevont beteg megkapja a magasvérnyomás-betegség legfontosabb kérdéseit és válaszait tartalmazó tanácsadó könyvet, valamint egy, kifejezetten ezen csoport számára készített mozgásprogramot tartalmazó DVD-t, mely segíti az érintetteket és családtagjaikat abban, hogy a gyógyszeres kezelés mellett a jelentős szerepet játszó életmódbeli változásokra is megfelelő figyelmet fordítsanak.

Az érdeklődők további információt kaphatnak a magasvérnyomás-betegségről, annak megelőzéséről, szövődményeiről és kezeléséről az ingyenesen hívható 06-80/203-523-as szív- és érrendszeri tanácsadó vonalon, valamint a www.vernyomasnaplo.hu információs oldalon.

Az Éljen 140/90 alatt! program emellett a hagyományos szív- és érrendszeri szűrésekkel csatlakozik a Szívünk Napja elnevezésű kezdeményezéshez. 2008. szeptember 28-án ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúly mérésekkel, valamint a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanácsadással várják az érdeklődőket a mozgalom logójával jelzett sátorban.

A Magyar Hypertonia Társaság a lakossági felvilágosítás mellett kiemelt figyelmet fordít az orvosszakma képzésére is, így a programot támogató gyógyszercéggel együttműködve 2008 őszén az ország számos pontján tartanak a hirtelen szívhalállal kapcsolatos képzéseket háziorvosok számára.

Kapcsolódó kifejezések: 140/90  Hipertónia  vérnyomás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!