Ma Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A+ A A-

Milliók veszélyben: a magas vérnyomás halálos lehet

Milliók veszélyben: a magas vérnyomás halálos lehetA brit Vérnyomás Társaság becslése szerint több mint ötmillióan élnek az Egyesült Királyságban magas vérnyomással anélkül, hogy tudnának róla, pedig ha őket is kezelnék, évente akár 21,000 halálesete is megelőzhető lenne.

A mintegy 16 millió magas vérnyomásos beteg egyharmada egyáltalán nincs tudatában betegségének, mivel az nem okoz korai tüneteket. A társaság szerint az agyvérzés miatti halálozás 40, míg a szívinfarktus következtében bekövetkezett halálesetek 30 százaléka (azaz 1300 és 8000 eset évente) elkerülhető lenne orvosi beavatkozással, ha mindenki rendszeresen ellenőrizné a vérnyomását. Dr. Graham MacGregor, a szív- és érrendszeri megbetegedések professzora és egyben a társaság elnöke szerint az emelkedett vérnyomás vezető halálok a briteknél, az általa okozott agyvérzés, szívinfarktus és szívelégtelenség miatt.

A nem kezelt milliókat a szakember szerint nyomon kellene követni, hiszen a magas vérnyomás egyszerűen kezelhető életmód-változtatással vagy szükség esetén gyógyszerekkel. A szakmai társaság a "Know Your Numbers Week" (Vérnyomásmérés hete) elnevezésű országos brit kampány részeként jelentette meg az adatokat. A magas vérnyomás elleni hét során gyógyszertárakban, orvosi rendelőkben, bevásárlóközpontokban, iskolákban és közösségi házakban mérik várhatóan 250,000 ember vérnyomását.

Kapcsolódó kifejezések: magas vérnyomás  rizikó 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!