Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.
A+ A A-

A hosszú repülőút trombózist okozhat

A hosszú repülőút trombózist okozhatA Leiden Egyetem Orvosi Központjának kutatói nemrég a világon elsőként meghatározták, hogy egy repülés után mennyivel növekszik az esély abszolút értékben a mélyvénás trombózis kialakulására.

Dr. Frits Rosendaal kollégáival nemzetközi vállalatok munkatársai közül 8755 embert kerestek meg kérdőívek segítségével abból a célból, hogy meghatározzák, utazásaik során mennyivel emelkedik a lábszár mélyvénáiban a vérrög kialakulásának valószínûsége.

Az alkalmazottak a megfigyelési időszak alatt több alkalommal hosszú repülőúton vettek részt. Az adatok összesítése után kiderült, hogy összesen 53 trombózis alakult ki, 22 már az első nyolc héten belül. A betegség előfordulási gyakorisága a rendszeresen hosszan repülők között 3,2 trombózis évente ezer főre vetítve, ami a nem repülők között mért évenkénti egy ezer főre vetített trombózishoz képest jelentősen nagyobb. A különbség annyit tesz, hogy átlagosan minden 4656-ik hosszú repülőút során 1 trombózis alakul ki.

A cikk a reklám után folytatódik

 

Bár már 1951 óta társítják a mélyvénás trombózis gyakoriságának fokozódását a repüléshez, az elvégzett rengeteg kutatómunka során senki sem határozta még meg eddig az abszolút mértékû kockázat-növekedést. A kockázat növekedése mértékének ismerete pedig lehetőséget biztosít arra, hogy mérlegelhessük, egy hosszú repülőút előtt érdemes-e valamilyen óvintézkedést tenni a trombózis kialakulása ellen.

A kutatók megállapították, hogy több hosszú repülőút rövid időn belül nagyobb mértékben fokozza a vérrög kialakulásának kockázatát. Magasabb kockázatú csoportba a 30 évnél fiatalabbakat, a fogamzásgátló tablettát szedő nőket, valamint az átlagból kiemelkedő testméretekkel rendelkezőket (nagyon alacsony, vagy magas, vagy kövér) sorolták.

"Felhívnánk azonban a figyelmet arra, hogy vizsgálatunkat dolgozó, 40 év körüli emberek közremûködésével végeztük, így az átlagpopulációban a vénás trombózis kialakulásának tényleges kockázata valószínûleg az általunk kapott értékeknél magasabb. Munkánk során nem az vezérelt bennünket, hogy az esetlegesen veszélyes mellékhatások megelőzésére beszéljük rá az embereket, hanem az, hogy pontosabban meg lehessen ítélni, hogy az adott személy esetében nagyobb haszonnal jár-e a hosszú repülőút előtt alkalmazott véralvadásgátló kezelés" - hangsúlyozta Dr. Rosendaal.

Kapcsolódó kifejezések: mélyvénás  trombózis  véna  vérrög 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!