Ma Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.
A+ A A-

A visszér-műtétek több, mint 90 százalékban sikeresek

A visszér-műtétek több, mint 90 százalékban sikeresekMagyarországon minden második felnőttnek van több-kevesebb visszértágulat a lábán. Bihari Imre érsebész főorvos nemrég megjelent könyve, "A visszérbetegség és kezelése" elsősorban háziorvosoknak szól, de érdekes és hasznos lehet a bőrgyógyászok, sebészek, belgyógyászok, sőt, a több millió beteg számára is.

Jól érthető, áttekinthető leírás, és sok kép teszi szemléletessé visszérhálózatunk felépítését, mûködését, a kóros elváltozások felismerését és a gyógyítási lehetőségeket.

Részletesen ismerteti, hogy mi történik a betegekkel a szakrendelői vagy kórházi kezelés során. Bihari Imre főorvossal néhány hete az úgynevezett ultrahang-vezérlésû injekciós módszerről beszélgettünk. Ezt külföldi tapasztalatai alapján vezette be Magyarországon. Most viszont egy olyan eljárásról beszélgetünk vele, amelyet tőlünk vehetnek át.

 

A visszeresség a felnőtt népesség felét érinti

Tehát minden második felnőttnek van több-kevesebb visszértágulat a lábán. Egy speciális visszéreltávolítási módszer, amivel kapcsolatban már több, mint húszéves tapasztalatunk és nagyon jó eredményeink vannak, érdekes módon, ezt a módszert a kelet-európai államokban alkalmazzák inkább. Ez egy speciális kés, egy aránylag hosszú mûszer. Ez azt jelenti, hogy csak egy pici szúrást kell ejteni a lábon, és ezt a hosszú mûszert végig tudjuk vezetni a bőr alatt, és ezzel tudjuk "kihorgászni" szinte onnan a tágult visszereket - méghozzá nagyon szép esztétikai eredménnyel operálható így a visszér. Előfordul, hogy a beteg is elfelejti, melyik láb volt operálva meg az orvos is, és akkor csak nézzük, hogy melyik láb lehetett, mert semmi nyoma nincs.

Tehát ez a hosszú mûszer a nagy, ujjnyi, tág visszerek eltávolítását szolgálja. Nagyon jó hosszú távú eredményeket lehet manapság már elérni. Hogyha öt éven belül kiújul a visszértágulat, annak a hátterében valami apró kis eltérés van. Egy apró kis ér, ami ott maradt, és megmaradt az összeköttetés a felületes és mély rendszer között. A mély rendszerben mindig magasabb a nyomás. Szeretjük, hogyha nem tevődik át a felületre, mert ez a bizonyos magasabb nyomás az, ami végül is kitágítja a felületes visszérrendszert.

- Ebben az esetben megmaradt egy észrevétlen összeköttetés.

- Így van. Az a feladatunk, hogy ezt az összeköttetést megszüntessük, és semmi ne maradjon - ebben van szerepe ennek a bizonyos ultrahang-irányított injekciós visszérkezelésnek. Olyan érszakaszokat is tudunk kezelni vele, amelyeket szemmel nem látunk, amelyeket csak az ultrahang lát. Az injekció az egy nagyon jól bevált eljárás, aminek a lényege az, hogy egy olyan oldat kerül be az ér belsejébe, ami az ér belhártyáját megváltoztatja, ennek következtében a szemben levő érfalak össze tudnak tapadni. Ráfáslizunk, ugyanúgy, ahogy minden ragasztásnál össze kell préselni a felületeket, és ezáltal össze is tud hegesedni, és végleg meg tud szûnni az ér. Ma már olyan oldatok, olyan gyógyszerek állnak rendelkezésre, és olyan módszerek, amelyekkel szinte minden eret lehet a legvékonyabbtól a legvastagabbig kezelni.

És úgy néz ki, hogyha hét év után jelenik meg a visszértágulat, az már abszolút nem függ össze a mûtéttel, az magának az alapbetegségnek az előrehaladása. Azt találtuk, hogy tíz év után alig néhány százalékban van kiújulás. Ez azért lényeges, mert a köztudatban még ma is áll az az elképzelés, hogy fölösleges a visszérmûtét, mert úgyis kiújul. Ez nem így van. Több mint kilencven százalékban majdhogynem maradéktalanul gyógyulnak a visszerek.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: gyógyítás  kezelés  műtét  visszér 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!