Ma Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
A+ A A-

Minden ötödik ember érintett: visszérbetegség

Minden ötödik ember érintett: visszérbetegségA 30-50 év közötti nők körében különösen gyakori a visszér. A vénás betegségek kialakulásának legfontosabb tünetei a gyakori lábfájás, az elnehezült lábak, a megduzzadt boka és lábszár, a fáradt láb, a látható visszértágulatok, a viszketés és az éjszakai lábgörcs. A kezdetben inkább kozmetikai jellegû, majd egyre zavaróbb, fájdalmas tünetek mellett megfelelő kezelés híján súlyosabb elváltozások is kialakulhatnak.

Az évek folyamán tartós vénatágulat vagy a lábszár duzzanata, bőrtáplálkozási zavar is kialakulhat

E betegségek kialakulását számos, a mozgásszegény életmóddal összefüggő tényező segíti elő. A túlsúly, a nem megfelelő (pl. túl magas sarkú) cipők viselése, a terhesség és a többszöri szülés egyaránt hozzájárulhatnak kialakulásához.

E kockázati tényezők hatására idővel kitágulhatnak a vénák. További probléma a vénákban lévő billentyûk nem megfelelő záródása, és így az elhasznált vénás vér "visszaesése" a láb alsó részeibe. A pangó vér sejtes elemei, valamint a vérplazma a vénák falán át a környező szövetekbe szivárognak, és ha az ezek elszállításában részt vevő nyirokkeringés is károsodik, kóros elváltozások alakulhatnak ki.

Ekkor alakul ki a láb duzzanata és a nehézláb-érzés. Ha ezek mellett a láb hajszálvékony kiserei is károsodnak, lábszárfekély is kialakulhat, ami a korai panaszok megfelelő kezelésével megelőzhető.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fájás  görcs  láb  visszér  vénás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!