Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

Miért fáj a láb?

Miért fáj a láb?Nehéznek, duzzadtnak, fáradtnak érzi a nap végére? Felmérések tanúsága szerint, a felnőtt népesség 24 százaléka szenved a nehéz, duzzadt, fájó, viszkető lábak, látható visszértágulatok, éjszakai lábszárgörcs tünetei által jelzett visszérbetegségtől.

A lakosság 15 százaléka gyakran vagy nagyon gyakran érzi e kellemetlen tüneteket, az érintettek többsége pedig 30-40 év feletti nő.

Hogyan alakul ki a visszérbetegség?

Testünkben a vér az artériákban és a vénákban kering. A verőerek az oxigénnel teli friss vért a test különböző részeibe, a vénák az elhasznált és bomlástermékekkel teli vért a szívbe szállítják vissza, dacolva a gravitációval, akár az alsó végtagokból is! Az egészséges vénák a rugalmas faluk, a lábszárizomzat pumpáló hatása és a vénákban mindenhol megtalálható billentyűk segítségével tudnak megbirkózni ezzel a feladattal.

A különféle tényezők hatására azonban idővel kitágulnak a vénák, a billentyűk már nem zárnak tökéletesen, és a pangó vér sejtes elemei és a plazma az erek falán át a környező szövetekbe szivárognak. Ennek tünete, hogy nehéznek, duzzadtnak érezzük a lábainkat.

A lábban felhalmozódnak a bomlástermékek, a "hulladékanyagok", a bőr vérellátása romlik és előbb-utóbb egy kisebb sérülés is elég lehet ahhoz, hogy kialakuljon a nehezen gyógyuló, fájdalmas lábszárfekély.

A vénás betegségek tüneteinek kezelésére szolgál a patikákban recept nélkül kapható gyógyszer, amely a vadgesztenyemag standardizált kivonatát tartalmazza, erősíti a vénák falát, és javítja az erek rugalmasságát.

Az alábbi tanácsok betartásával megelőzhetők és enyhíthetők a vénás betegségek kialakulása

  1. Gyakorta változtassa testhelyzetét, ne üljön vagy álljon hosszú ideig ugyanabban a pozícióban! Időnként keljen fel, és sétáljon egyet! Ha hosszú ideig kényszerül állni, testsúlyát néhány percenként helyezze át egyik lábáról a másikra!
  2. Próbáljon úgy ülni, hogy alsóteste teljes súlyát ne a combjára helyezze! Ne lógassa a lábát, inkább helyezzen alá valamilyen lábtartó alkalmatosságot!
  3. Kerülje a túl szoros ruhák viselését, mert azok elszorítják a vérkeringést!
  4. Igyekezzen olyan - bőrtalpú - cipőt hordani, amiben járás közben gördíteni tudja a talpát! Ezzel aktiválja az izompumpát és erősíti a lábizmait.
  5. Kerülje a túl forró fürdőzést, inkább válassza a tussolást! Kánikulában reggel és este hűsítse lábait hideg vízzel, a bokától felfelé haladva!
  6. Pihenés közben emelje a lábait a feje fölé, s pihentesse naponta legalább tíz percig ebben a pozícióban!
  7. Próbáljon rendszeresen mozogni! Olyan sportot válasszon, amely a láb és a lábfej izmait is megdolgoztatja (pl. séta, úszás, kerékpározás)!
  8. Ha szükséges, viseljen kompressziós harisnyanadrágot vagy gumiharisnyát! A harisnya erősségének kiválasztásához kérje ki érgyógyász szakorvos tanácsát.
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: duzzadt  fáj  görcs  láb  visszér 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!