Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

A visszér, aminek senki sem örül

Visszér, aminek senki sem örülAz alsó végtag vénáinak kitágulása, azaz a visszérbetegség sokunkat érintő probléma. Hazánk felnőtt lakosságának 20-30% szenved ebben a betegségben.

A visszeresség (visszér kialakulása) alapvető oka az ember két lábra állásával kezdődött

Fejlődésünk eme momentuma nagy terhet rótt a vénás keringésünkre, hiszen az a magasság, amit a vér a lábujjaktól a szív felé haladva, a gravitáció ellen kell megtegyen, egyből megduplázódott.

A megnövekedett nyomást szervezetünk részben úgy próbálta leküzdeni, hogy a vénafalon belül billentyűket hozott létre, melyek a véroszlopot kisebb szakaszokra osztva ily módon csökkentik a túlnyomást.

A visszér kialakulásának összetett oka van

A legfontosabb a hajlam, az öröklött tényező. A fiatalkori megjelenés esetében szinte mindig megtalálható ez a betegség a szülőknél vagy nagyszülőknél is.

Ha a hajlam egyéb kiváltó tényezőkkel is párosul, a betegség valószínűsége tovább nő.

Visszerességet kiváltó tényezők:

  • Fogamzásgátló tabletták szedése, azaz a hormonális háttér. Nőknél sokkal gyakoribb a visszeresség mint férfiaknál, sőt a hajszálér tágulatok szinte kizárólag csak nőknél fordulnak elő.
  • A mozgásszegény életmód - az álló és ülő munka hajlamosít a visszerek kialakulására, úgyszintén a túlsúly.
  • És végül, de nem utolsó sorban visszerek jelenhetnek meg más betegségek kísérő tüneteiként is, ezért mindenképpen indokolt orvoshoz fordulni még panaszmentes esetekben is.
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: visszerek  visszeresség  visszér 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!