Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Hipertónia világnap - Az idén „Ismerd a vérnyomásod!” a mottó

hipertoniaMa van a hipertónia (hypertonia) világnapja, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a magasvérnyomás-betegségre, annak veszélyeire és megelőzési lehetőségeire. Az Egészségügyi Világszervezet 2005 óta minden évben május 17-én tartja ezt a világnapot.

Hipertónia Világnap - „Ismerd a vérnyomásod!”

A felnőtt lakosságból mintegy 3,5 millió embert érint e betegség, ráadásul a magas vérnyomásban szenvedő betegek száma nő, mert az időseknél - 75 év felett - az esetek 80 százalékában jelentkezik a hipertónia betegség, amely gyakori együttjárója a cukorbetegségnek is.

A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magas vérnyomásnak, amely sokszor egy-két évtized alatt alakul ki, minden látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás, a cukorbetegség, az elhízás, a zsíranyagcsere zavara felhívja a figyelmet a hipertónia kialakulásának veszélyére és a nem gyógyszeres vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére. A kismértékű, de már kóros eltérések kimutatására számos vizsgálati lehetőség van.

„A legkönnyebb a legnehezebb” gondolat fogalmazza meg azt, hogy a normális vérnyomás megőrzéséhez, illetve a már kialakult magasvérnyomás-betegség egyensúlyban tartásához olyan egyszerű dolgok járulhatnak hozzá, mint például:

  • a vérnyomás otthoni rendszeres mérése és a mérési érték feljegyzése, legalább havonta egy héten keresztül,
  • a naponta végzett „szívdobogtató” 30 perces séta, vagy egyéb más forma a fizikai aktivitás növelésére,
  • a sófogyasztás mértékének csökkentése napi 5 gramm alá,
  • a túlsúly és az elhízás csökkentése a táplálkozás, fizikai aktivitás megváltoztatásával, és a haskörfogat ellenőrzésével
  • a kávé fogyasztás mérséklésével, a dohányzás abbahagyásával és az alkoholfogyasztás mértékének és minőségének megváltoztatásával.

De azt is tudjuk, hogy ezen szokásaink megváltoztatása és e célok elérése a legnehezebbek közé tartoznak.

A Magyar Hypertonia Társaság célja, hogy elősegítse a betegség elleni küzdelmet, és minél több hiteles információt nyújtson az érintetteknek és egészséges hozzátartozóiknak. Ezért indították el az "Éljen 140/90 alatt!" programot a normális vérnyomás értékének megismertetésére, és az "Ereink védelmében (ÉRV) programot a magasvérnyomás-betegség hátterében álló érelmeszesedés és a következményes szervkárosodások (szívizominfarktus, stroke, krónikus vesebetegség) kiszűrésére.

A szervezet 1998-ban hozta létre a hipertónia ellátás minősített orvosa képesítést, a világon elsőként. 15 évvel később indult meg ezen elismerés "hivatalossá" válása, és 2014-ben megindult a nemzeti vizsgabizottság által szervezett hipertonológia licenc képzési és vizsgáztatási rendszere.

A világnaphoz kapcsolódóan ma rendezi meg Magyar Hypertonia Társaság a II. tavaszi kongresszusát, ahol az újdonságok és aktualitások között ismertetik az új szakma irányelvet, összefoglalják a társasági tudományos programokat és áttekintik a Hypertonia Regiszter helyzetét.

MTI

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!